Kulttuuri
24.04.2013

Naiseuden sietämätön vaikeus

Raamatusta tehty lavatulkinta revittelee huumorilla.

TEATTERI. Loppukeväästä Jo-Jo Teatterissa ylistetään naiseutta, kun Milla Nordströmin ohjaama Miksi Saara nauroi tuo lavalle joukon vahvoja Raamatun naispersoonia. Samannimiseen kirjaan perustuva teos on samalla viiden suomalaisnäyttelijän (Irma Reunamo, Velma Jääskeläinen, Maija Nyström, Heli Tuomaala, Juha Tuominen) ehdoton taidonnäyte.

Erityisen hienon suorituksen tekee Juha Tuominen, joka nähdään lavalla peräti kahdeksassa roolissa.

Vaikka Miksi Saara nauroi on pääosin monologimuotoinen teos, ei estradilla nähdä puolentoista tunnin edestä pelkkää vuorottelevaa yksinpuhetta. Tunnelmaa elävöitetään mitä erilaisimmilla tyyliratkaisuilla.

Teos on onnistunut kokoelma kohtauksia, jotka yhdessä muodostavat monipuolisen sekoituksen synkkää ja keveää sekä abstraktia ja perinteistä. Lavalla liikutaan niin musikaalin kuin sitkominkin hengessä. Välillä fokus on liikkeessä, välillä keskitytään suulliseen ilmaisuun.

Lisäksi teoksessa hyödynnetään riemastuttavasti musiikkihistorian helmiä. Yksi näytelmän kenties viihdyttävimpiä osioita on äkillinen siirtymä Jeftan tarinassa revittelevään tanssikohtaukseen, jonka taustalla soi Bonnie Tylerin klassikko I need a hero. Välkkyvät valoefektit ja lentävä paperisilppu kruunaavat vauhdikkaan numeron.

Raamatusta tehtyjen lavatulkintojen näkee harvoin taipuvan niin humoristisiin versioihin kuin mihin Jo-Jo Teatteri yltää. Jäämme siis odottamaan jatko-osaa.

KAROLIINA RAJALA

Miksi Saara nauroi. Jo-Jo Teatteri.

O: Milja Nordström