Kulttuuri
17.10.2012

Naisista, naisille

  • ”Piirustustyylini on niin pikkutarkka ja hidas, että olisi ollut mahdotonta käyttää mallina toista naista. Olen käyttänyt mallina itseäni, mutta teokset eivät ole kuitenkaan omakuvia”, sanoo kuvataiteilija Stina Saaristo.

Tänä syksynä Turussa on esillä monta avoimen feminististä taidenäyttelyä.

"Saariston piirrustukset ovat teknisesti taitavimpia teoksia Turun taidemuseossa pitkään aikaan, toteaa Turun taidemuseon johtaja Kari Immonen Stina Saariston Kissimirrit ja yksi petetty pupunen -näyttelystä.

Sen lisäksi, että teokset ovat teknisesti taitavia, ne puhuttelevat myös sisällöllisesti. Saaristo kuvaa teoksissaan ikääntyvää naista pettymyksen teemojen kautta.

Piirrustustyylini on niin pikkutarkka ja hidas, että olisi olut mahdotonta käyttää mallina toista naista. Siksi olen käyttänyt mallina itseäni. Teokset eivät kuitenkaan ole omakuvia, selventää Saaristo.

Groteskius on syntynyt lähes itsestään, kun olen katsonut itseäni peilistä ja lähtenyt liioittelemaan muotoja, Saaristo jatkaa.

Teosten fyysisyys korostuu entisestään niiden suuren koon ansiosta. Naisten lihallisuus yhdistettynä herkullisiin väreihin ja romanttisiin yksityiskohtiin tuo teoksiin kiinnostavan kontrastin. Kaikki ei kuitenkaan ole, miltä näyttää: suloiset kissanpennut valtaavat naisen kodin ja yksi työntää päätään keinutuolin alle. "Piirrustus pettymyksestä" kuvaa hyvin, miten käy, kun lelut ja eläimet eivät enää leikikään samaa leikkiä naisen kanssa.

Näyttelyn naiset eivät selvästikään tiedä, miten vanheta arvokkaasti.

Juuri tämä huomio kertoo paljon yhteiskunnastamme, jossa naisena oloa kontrolloidaan jatkuvasti. Usein puhutaan siitä, millaisia paineita yhteiskunta asettaa nuorille naisille, mutta näyttely auttaa huomaamaan, ettei keski-ikäisen naisen osa ole ainakaan helpompi.

Kohdussa ei tarvita kieltä

B-galleriassa aukesi syyskuun puolessa välissä Feminismi ja kaksikielisyys -näyttely. B-galleria yhdistyksen Heidi Gullberg sai idean näyttelystä viime kesänä ollessaan kotikulmillaan Vaasassa.

"Olin jo unohtanut, kuinka kaksikielinen paikka Vaasa on, ja juuri kaksikielisyyttä olen kaivannut Turussa. Feminismi taas yhdistää kaikkia yhdistyksen jäseniä, joten idea otettiin innoissaan vastaan. Saimme näyttelyyn kaksi ruotsin- ja kaksi suomenkielistä taiteilijaa. Näyttely siis yhdistää kaksi eri kieltä, mutta toisaalta taiteen tulkintaan ei aina tarvita kieltä ollenkaan", muistuttaa Gullberg.

Esimerkiksi Corinna Helenelundin sukkahousuista ommeltu installaatio ei ole riippuvainen kielestä. Tarkoitus on ennemminkin palata aikaan ennen kieltä astumalla kohtua muistuttavaan teokseen ja kuuntelemalla ympäristöä sieltä käsin. Sen sijaan Achtung Fittor -taiteilijaryhmän interaktiivinen teos leikittelee nimenomaan kielellä: sanat heijastuvat piirtoheittimen kautta pitsiin ja sitä kautta seinään, josta ihmiset saavat lukea toistensa jättämiä viestejä.

"Feminismi ja kaksikielisyys liittyvät kiinnostavalla tavalla yhteen. Suomessa kirjoitettu ruostinkielinen feminismi poikkeaa paljon suomenkielisestä, joten tavallaan meillä on kaksi kansallista feminismiä", pohtii Paula Hautala B-galleria yhdistyksestä.

Slutwalk yhdistää

Slutwalk Turku -työryhmän Kirjakahvilassa esillä oleva Lutkatunnelmissa! -näyttely on tekijöidensä näköinen. Se palaa tunnelmissa kesän 2011 Slutwalk-mielenosoitukseen. Näyttely on mielenosoituksen tapaan vapaaehtoisten lähes nollabudjetilla aikaansaama yhteinen rutistus turkulaisen feminismin puolesta.

Näyttely koostuu eri kuvaajien lähettämistä valokuvista. Kahvilan puolella on kuvakollaasi marssilta, koottuja lehtileikkeitä ja marssijoiden kuvauksia kokemastaan seksuaalisesta väkivallasta. Sivuhuoneessa taas on suurennettuja kuvia, jotka tuovat esiin feministien moninaisuuden.

Näyttely on samalla alkusoittoa Lutkalokakuulle, jonka aikana nähdään muun muassa Slutwalk on nyt catwalk -näyttely Köysiratagalleriassa. Lokakuun ohjelman ja Lutkatunnelmissa-näyttelyn ovat tuottaneet paikalliset feministit, jotka Slutwalk toi yhteen kesällä 2011.

"Slutwalk Turku -työryhmä koostuu paristakymmenestä aktiivista. Olemme kolmekymppisiä eri alojen ihmisiä, joilla on vahva akateeminen tausta. Teoreettiseen puuhasteluun väsähtäneinä olemme halunneet tehdä jotain konkreettista ja rikkoa rajoja. Emme ole rekisteröitynyt yhdistys, mikä tuo paljon vapauksia ja vähentää byrokratiaa, mutta toisaalta vaikeuttaa esim. apurahojen hakemista", selventää ryhmän tiedottaja Terhi Toppala.

TEKSTI JA KUVA: JANICA RANTANEN

Muita kiinnostavia näyttelyitä:

Igor Grubi?: East Side Story

Turun taidemuseo,

Pimiö 14.9.–4.11.

Viiltävä videoteos homovihasta yhdistää 2001 – 2002 kuvattua dokumentaarista materiaalia Serbian Gay Pride-kulkueesta ja samassa tilassa kuvattua

tanssitaidetta.

Slutwalk Turku: Slutwalk on nyt Catwalk

Köysiratagalleria 3. – 12.10.

Taidetapahtuma, josta tulee mielenosoitus? Vai mielenosoitus, josta tulee taidetapahtuma?

Missä menevät rajat?

Ota selvää ja osallistu!

Anna Tuori

ARS NOVA 5.10. – 13.1.

Vuoden 2011 nuori taiteilija, jonka näyttelyn teemana on melankolia. Maalaukset johdattavat unenomaiseen

maailmaan.