Kulttuuri
16.09.2010

Näkyvästi vastavirtaan

Rakkautta ja anarkiaa on Suomen suurin elokuvafestivaali. Tästä huolimatta se ei tee kompromisseja ohjelmistonsa suhteen.

Helsingin Rakkautta ja anarkiaa -festivaalit tarjoilevat tänä vuonna kenties aiempaakin laajemman kattauksen tämän hetken kiinnostavinta elokuvaa. Luvassa on niin draamaa, mustaa komediaa, kauhua, kuin hämmentävää avantgardeakin. Ohjelmiston valinnassa on tietoisestikin pyritty välttämään liian tarkkaa rajaamista. "Monipuolisuus on ollut meille jo pitkään tärkeä ja leimallinen tekijä", toteaa tiedottaja Saija Holm. "Työryhmämme katsoo vuoden aikana satoja elokuvia, joista festivaalien ohjelma valitaan demokraattisesti".

Avainelokuvien joukosta löytyvät muun muassa kreikkalaisen Giorgos Lanthimosin painajaismainen Dogtooth, Cannesin kultaisen palmun voittanut Uncle Bonmee Who Can Recall His Past Lives, sekä murhanhimoisesta autonrenkaasta kertova Rubber. Tämän lisäksi festivaaleilla on mahdollista käydä katsastamassa varsin vaikuttavaa vierailijakaartia. Paikalle saapuvat tällä kertaa muun muassa Terapiassa-sarjasta tuttu Gabriel Byrne, sekä sotadokumentti Armadillon ohjannut tanskalainen Janus Metz.

Tarjonnan laajuus aiheuttaa helposti valinnan vaikeutta. Holm on onneksi valmis tarjoamaan omat vinkkinsä ohjelmiston joukosta. "Yksi ylitse muiden on rankempaa kuvastoa sisältävässä Keskiyön kuvat -sarjassa nähtävä yhteiskuntakriittinen ja verinen Dream Home, joka on kertoo mielikuvituksekkaasta nuoresta sarjamurhaajasta. Lisäksi irlantilaista ihmissuhdemysteeri Nothing Personalia uskaltaisin suositella muillekin."

Jo pitkään R&A:ssa työskennellyt Holm uskoo, että vaikka tapahtuman puitteet ovat kasvaneet vuosi vuodelta, on se tästä huolimatta onnistunut säilyttämään alkuperäisen ideansa. "Haluamme esittää rankempia ja poliittisesti epäkorrektejakin elokuvia, joita ei ehkä muuten täällä nähtäisi."

TUOMAS JALAMO

Rakkautta ja anarkiaa -festivaali

Helsinki 16.-26.9.