Kulttuuri
18.04.2012

Neljät hautajaiset

Teksti:
Venla Pöyliö
Kuvat:
Tatu Virta
  • S-Osiksen lavalta on ponnistanut vuosikymmenten aikana moni tämän hetken kuuma kotimainen rock-nimi. Kuva Disco Ensemblen keikalta vuonna 2005. Bändiä oli lämppäämässä Rubik.

S-Osis revittelee näyttävästi viimeiset bändi-iltansa Ylioppilastalo B:n tiloissa. Osakuntatila avasi ovensa elävälle musiikille vuonna 1974 ja sulkee ne pysyvästi vappuna.

"Onhan tämä nätisti sanottuna niin kuin oman lapsensa hautaisi – mutta ei ihan elävältä sentään", osakuntaravintola S-Osiksen elämää nähneellä nahkasohvalla istuva Onni Kaarle sanoo.

Kaarle on yksi kolmesta S-Osiksen hautajaisbileitä organisoivasta osakunta-aktiivista. Toiset kaksi, Saara Eilola ja Tatu Virta jakavat Kaarlen haikeat tuntemukset.

Kolmikko on pari viime kuukautta suunnitellut S-Osiksen viimeisiä bändi-iltoja ennen osakuntien muuttoa Kirkkotien uusiin tiloihin. Tarkoitus on järjestää legendaariselle rock-luolalle arvoisansa lopetus. Tai oikeastaan neljä.

"Halusimme tarjota mahdollisimman kattavan kokonaisuuden esiintyjiä, joten päätimme pitää neljä erilaista bändi-iltaa. Ensimmäinen ilta on pyhitetty punkille, toinen konemusiikille ja päätösviikonlopun ensimmäinen ilta metallille ja heville, viimeinen rokille", Kaarle sanoo.

Sekä osakunta-aktiivien että S-Osiksen asiakkaiden keskuudessa ravintolan toiminnan loppuminen on kuumentanut tunteita. Osakuntatiloista on monelle tullut vuosikymmenten saatossa toinen koti, olohuone.

"Kyllä täällä on vietetty enemmän aikaa kuin kotona", seitsemän vuotta aktiivisena soholaisena toiminut Eilola korjaa.

"Voi olla, että viimeisenä iltana ollaan aika herkkänä", Virta jatkaa.

Bändien ponnistuslauta

S-Osis on yksi Turun vanhimmista elävän musiikin klubeista. Matalan kynnyksen bänditoimintaa ja erilaisia illanviettotapoja yliopistolaisille siellä on järjestetty vuodesta 1974.

Osakuntaravintola on toiminut vuosikymmenten aikana ponnahduslautana niin bändeille kuin erinäisille klubikokeiluille.

S-Osiksen lavalla on nähty muun muassa Juice Leskinen, Tommi Läntinen, Kauko Röyhkä, Lapko ja Rubik. Ulkomaisista jättinimistä turkulaisia ovat viihdyttäneet esimerkiksi The Flaming Sideburns, Promoe ja The Bellrays.

"Klubeista täältä ovat lähtöpontta hakeneet esimerkiksi Indie-iltamat, Höyryturbiini ja Kivestivaalit", Virta lataa.

Osakuntaravintolalla on 1970-luvulta peräisin olevat alkoholin C-anniskeluoikeudet.

Vaikka osakunnat muuttavat mitä todennäköisimmin takaisin Ylioppilastalo B:n tiloihin remontin jälkeen, S-Osis ei tiloihin enää palaa.

Toiveena täysi talo

Hautajaisbileiden esiintyjät on koottu talkoohengessä. Osa pyydettiin paikalle, osa otti itse yhteyttä järjestäjiin. Tulijoita olisi ollut enemmän kuin hautajaiset pystyvät ottamaan.

"Lähes kaikki bändit ovat esiintyneet täällä aikaisemminkin. Osa on vetänyt ensimmäisen keikkansa täällä", Eilola sanoo.

Kaikkina hautajaisiltoina lavalle nousee useampi bändi, metalli-iltana jopa yhdeksän.

Punkki-illassa 20.4. S-osiksen lavalla nähdään muun muassa Alley Gods, Büfo ja M.O.R.A., konemusaillassa 21.4. Genki ja Void Crew, metalli- ja hevi-illassa 27.4. Hellbox, Cause For Effect ja Nerve End sekä päätösiltana 28.4. Clarkkent, Dwnstrs, Two-by-four ja Kiveskives.

Kiveskives on illan päätöskeikallaan S-Osiksen vihoviimeinen esiintyjä.

Toiveena suunnittelukolmikolla on täysi talo ja S-Osiksen moninaista historiaa kunnioittava energinen tunnelma.

Kaikkien hautajaisvieraiden toivotaan pukeutuvan kokomustaan surupukuun. Dresscodea noudattamalla saa narikan ilmaiseksi.

"Idea pukuohjeistuksiin tuli siitä, kun ajattelimme parisatapäisen yleisön kokonaan mustissa vetimissä. Se olisi hieno ja dramaattinen lopetus S-Osiksen toiminnalle", Eilola sanoo.

 

S-Osiksen Hautajaiset

S-O(s)is siinä

20., 21., 27. ja 28.4. klo. 20.

Liput 6 € kolmena ensimmäisenä iltana, päätösiltana 10 €. Lisätiedot ja kattavat esiintyjälistat osoitteesta s-osis.utu.fi sekä S-Osiksen Facebook-sivulta.