Kulttuuri
15.09.2011

Norjalaista muhinointia

Sairaan onnellinen on katkera, mutta hauska kuvaus kahdesta avioliitosta.

Kaupunkilaispariskunta Sigve ja Elisabeth muuttavat maaseudun rauhaan. Naapurissa asuvat maanläheinen pariskunta Kaja ja Eirik. He ovat olleet vuosikausia naimisissa, mutta intohimo liitosta on kadonnut. Erityisesti Kaja alkaa ihailla uusien tulokkaiden täydelliseltä näyttävää elämää. Täydellisyys on kuitenkin vain pintaa, sillä Sigvellä ja Elisabethilla on omat salatut parisuhdekriisinsä.

Erään illanvieton päätteeksi Sigve ja Kaja päätyvät vahingossa harrastamaan seksiä. Kertaluonteiseksi tarkoitettu peuhaaminen muuttuu kuitenkin pian jatkuvaksi muhinoinniksi, ja Kaja huomaa saavansa parempaa seksiä kuin koskaan aikaisemmin. Kummankin puolisot saavat kuitenkin tietää asiasta, jonka jälkeen kahden pihapiirin välinen elämä menee täydellisesti solmuun.

Mielenkiintoisena sivujuonena elokuvassa seurataan myös perheiden lasten välistä toveruutta. Sigven ja Elisabethin afrikkalainen adoptiolapsi Noa ja Erikin ja Kajan biologinen lapsi Theodor alkavat leikkiä herraa ja orjaa. Viettomasti alkanut leikki alkaa muuttua rajuksi loppua kohti.

Norjalaisohjaaja Anne Sewitskyn esikoisohjaus Sairaan onnellinen on hieno esimerkki pohjoismaisesta romanttisesta komediasta. Elokuvasta on poissa turha hollywoodilainen glamour. Tapahtumat sijoittuvat rehellisesti talviseen ilmanalaan. Valkokankaalla näkyvät lumiset vainiot ja pakkashuuru tuovat oman visuaalisen lisäannoksensa elokuvan kylmään ja mustaan huumoriin.

Elokuvan ansiot huomattiin suuressakin maailmassa. Sairaan onnellinen palkittiin viime vuonna Sundancen elokuvajuhlilla.

****

HENRI WALTTER REHNSTRÖM

Sairaan onnellinen

(Sykt lykkelig), Norja/2010.

Ohjaus: Anne Sewitsky.

Pääosissa: Agnes Kittelsen, Henrik Rafaelsen, Joachim Rafaelsen, Maibritt Saerens.