Kulttuuri
27.03.2013

Öljyinen alamäki

  • 3333333
    Ryan Gosling!!11 &lt

Blue Valentine -ohjaajan pitkä ja surumielinen rikosdraama The Place Beyond the Pines palkitsee väkevällä tunnelmallaan.

ELOKUVA. Luke (Ryan Gosling) on kasvoja myöten tatuoitu stunttiajaja, joka kaahaa prätkällään karnevaalin kuolemanpyörässä. Schenectadyn pikkukaupungissa kiertolainen kohtaa vanhan heilansa Rominan (Eva Mendes) ja saa tietää tulleensa isäksi. Luke päättää yrittää tavallista työntekoa voittaakseen perheen itselleen, mutta vaihtaa nopeasti pankkiryöstöihin ja saa vastaansa Avery Cross –nimisen poliisin (Bradley Cooper). Kunnianhimoisen lainvalvojan ja myyttisen hurjapään kohtalot kietoutuvat yhteen seuraavan viidentoista vuoden ajaksi.

The Place Beyond the Pines käynnistyy melko lailla Drivea muistuttavista asetelmista, mutta siitä sukeutuu lopulta melko toisenlainen tarina. Kyse ei ole niinkään nurkkaan ajetun yksilön ratkaisuista vaan moraalisesta jatkuvuudesta, kohtalonyhteydestä ja perheestä. Elokuva leikittelee nimeään myöten sovituksen kaksinaisuudella: se tarjoaa väkivallan syöksykierteen mutta myös sen loppumisen mahdollisuuden.

Tarina petaa asetelmansa huolella, ja leffan suurin heikkous onkin ajoittainen hajanaisuus väkevän alun ja lopun välissä. Tunnelmaltaan elokuva kuitenkin palkitsee. Hyviä roolisuorituksia on useita: sinällään särmikästä Goslingia enemmän pääsevät loistamaan nuoret Dane DeHaan ja Emory Cohen. Elokuvan alkupuoli huokuu ilmiselvää kasarinostalgiaa, mutta Mike Pattonin musiikki irrottautuu helpoimmista klassikoista. Sopivan rakeinen kuva ottaa paljon irti metsäisistä maisemista ja luonnonvalosta.

*** ½

Lauri Hannus

The Place Beyond the Pines (USA, 2012)

O: Derek Cianfrance

N: Ryan Gosling, Bradley Cooper, Eva Mendes

KUVA: SCANBOX