Kulttuuri
29.03.2012

Oman yleisönsä suosikki

  • Natsit valtaavaat kuun Iron Sky -elokuvassa.

Herkulliselta kuulostava tarina pilataan keskittymällä visuaalisuuteen ja huumorilla kikkailuun.

ELOKUVA. Star Trekiä ja Babylon 5:sta parodioiva suomalainen amatöörielokuva Star Wreck: In the Perkinning (2005) keräsi aikoinaan netissä hurjan suosion ja onnistui nousemaan kulttimaineeseen. Kuusi vuotta kestäneen hypetyksen ja odottelun jälkeen osittain samasta taustatiimistä koostuva porukka julkaisee Suomen elokuvahistorian kalleimman elokuvan, Iron Skyn. Turun ennakkonäytös keräsikin Kinopalatsin valtavan ykkössalin täyteen hurmoksellisen innokkaita faneja. Näin suuri kannattajakunta ei voi olla väärässä. Vai voiko?

Iron Skyn tarina on mainio. Toisen maailmansodan jälkeen kuun pimeälle puolelle paennut natsijoukko suunnittelee valloitusmatkaa maahan. Vuoden 2018 elämästä natsiparoilla ei kuitenkaan ole käsitystä, eikä matka täten mene aivan suunnitelmien mukaisesti. Paperilla kaikki näyttää loistavalta, mutta elokuvan toteutus tökkii kuin vanha kotivideo.

Panostus onkin ollut visuaalisessa puolessa. Katsojan silmä saa tottua lepäämään näyttävissä digitaalisissa efekteissä ja lähes loppuun asti hiotussa kuvamaailmassa. Kaikkeen muuhun onkin hyvä valmistautua pettymään.

Matkalla Iron Sky kaatuu omaan nokkeluuteensa. Tohtori Outolempi (1964) -viittaukset vielä toimivat, mutta muun muassa Perikadosta (2004) syntyneen Youtube-hitin uusintaversio ja Sarah Palinia muistuttava tantta Yhdysvaltojen presidenttinä eivät jaksa naurattaa. Parhaimmillaan elokuva onnistuu poliittisena satiirina saamaan hersyvät naurut, mutta pahimmillaan puujalkamaisuus ja väkisinnaurattaminen ovat ankean puuduttavaa, jopa myötähäpeää herättävää. Tiimi olisi myös voinut ottaa kritiikin kohteensa huomattavasti ilkeämpään käsittelyyn, sillä nyt kaverit vain lääppivät silkkihansikkain.

Vaikka Iron Skyta kuinka sättisi, on sillä oma vankkumaton yleisönsä. On silti sääli, että elokuvassa on keskitytty avaruustoiminnalla brassailuun ja heikkojen vitsien viljelyyn, sillä kaikkein mielenkiintoisin, ne natsit siellä kuussa, jäävät aivan liian taka-alalle.

**

IDA KANKAANPÄÄ

Iron Sky (Suomi/Saksa/Australia 2012)

O: Timo Vuorensola

N: Julia Dietze, Götz Otto, Udo Kier