Kulttuuri
28.09.2011

Pääkallonmetsästäjät kohtaavat

  • Tauluvaras Roger Brown (Aksel Hennie) tiukan paikan edessä.

Norjalaisjännärissä yhdistyy toiminta ja satiiri.

Jo Nesbøn dekkarit ovat kuuluneet jo 1990-luvun lopulta lähtien pohjoismaisen rikoskirjallisuuden luetuimpiin teoksiin. Morten Tyldumin ohjaama Headhunters on kuitenkin yllättäen vasta ensimmäinen norjalaiskirjailijan romaanista tehty filmatisointi.Kukkulan kuningas -nimellä suomennettuun kirjaan perustuva Headhunters on elokuva Roger Brownista, joka työskentelee isossa firmassa headhunterina eli rekrytoijana. Vaikka työpaikka on hyvä, se ei miehelle riitä. Värvärin palkoilla ei makseta makeaa elämää eikä kolmenkymmenen miljoonan kruunun hulppeata omakotitaloa. Rogerin on täytynyt alkaa hankkia lisäansioita. Hänestä on kehittynyt taitava tauluvaras.

Vaimonsa gallerian avajaisissa Roger tapaa tanskalaisen liikemiehen Clasin. Tämä on asunut pitkään ulkomailla ja etsii nyt töitä Norjasta. Roger lupaa järjestää, varsinkin kun saa kuulla, ettätanskalaisella on hallussaan miljoonien arvoinen Rubensin maalaus.

Rutiiniluontoiseksi tarkoitettu tauluvarkaus saa yllättävän käänteen. Pian Roger huomaa pinkovansa pakoon henkensä edestä. Eikä tilannetta helpota yhtään se, että aikoinaan ammattisotilaan koulutuksen saanut Clas osoittautuu todelliseksi pääkallonmetsästäjäksi.

Headhunters on tiukka toimintaelokuva, johon on saatu ympättyä nykyajan maailmanmenoa armottomasti piikittelevä sanoma. Elokuvan päähenkilössä rakennetaan kuva länsimaisesta nykyihmisestä, jolle mikään ei riitä. Elämä tarjoaa jo paljon, mutta silti olisi kiva saada vielä hieman enemmän.

Satiirista tunnelmaa korostaa useista komediarooleista tunnetun Aksel Hennien hieno tulkinta epävarmana Rogerina. Hienoa kokonaisuutta latistaa ainoastaan Rogerin sisäinen monologi elokuvan lopussa. Sen ainoana tarkoituksena tuntuu olevan selittää loppuratkaisu niin, että yksinkertaisemmatkin katsojat pysyisivät kärryillä. ****

Teksti: HENRI WALTTER REHNSTRÖM

Kuva: ERIK AAVATSMARK

Headhunters (Norja 2011)

Ohjaus: Morten Tyldum

Pääosissa: Aksel Hennie, Nicolaj Coster-Waldau, Juli R. Ølgaard