Kulttuuri
31.03.2011

Painovoimaa, valoa

Helsinkiläisen Rubikin nimeään myöten aurikoinen kolmosalbumi Solar on soinut Tylkkärin toimituksessa lähestulkoon tauotta siitä saakka kun posti promolevyn toi. Toimivan popin ensimmäinen tunnusmerkki: levy viihtyy soittimessa.

Etenkin levyn avaava torvi-intro on työkaverieni mukaan mahtava päivänavaus. Through The Haze Of Our National Anthems töräyttääkin levyn käyntiin ehtaan "valtakunnassa kaikki hyvin" -tyyliin. Intron nimi tuntuu niiaavan Radioheadin krautrock-palan The National Anthemin suuntaan, joka sekin on vahvasti torvivetoinen.

Komeaa alkua seuraavat World Around You ja Sun's Eyes ovat tuttua ja turvallista Rubikia: uljasta ja hienosti soitettua ilokaasupäistä kohkaamista. Storm In A Glass Of Water laskeutuu takaisin ihmiselämän perusskaalaan, mutta tarjoilee mollitkin raikkain soundein. Kappale on pitkä ja kaunis kuin norjalainen vuoripuro. Artturi Tairan lintumainen tenori panee parastaan, ja akustinen näppäily sulaa laajempiin taustoihin saumattomasti. Rubik pysyttelee erossa patologisesta emoilusta.

Solar Death March (In Octaves) kuulostaa nimensä puolesta erehdyttävästi pseudohevipumppu Spinal Tapin tuotokselta ja jatkaa zappamaisine riffeineen levyn vahvaa ja orgaanista keskitasankoa. Laws Of Gravity on ilmiselvä kesähitinpoikanen, joka on helppo kuvitella kattobileiden villitsijäksi. Kertosäe on kyllä hiukan pöhkö, mutta sellaista se hyvä elämä usein on.

Solar sopisi ääniraidaksi elokuvaan jossa juhannusyön aurinko paistaa loputtomiin ja nuori rakkaus saa kolhuja, mutta lopussa koko kylä soittaa torvia ja rumpuja aamunkoitolle.

Jonkinlaiseen Roy Anderssonin tuotannon ja Jedin paluun loppukohtauksen yhdistelmään. Levyn lopettava The Dark Continent muistuttaa polveilevan rakenteensa puolesta hieman Joanna Newsomin folk-epiikkaa, ja tietysti siinäkin on komeita nostatuksia. Ja hitonmoisesti torvia.

Rubik ei ole Suomen lahja maailmalle tai seuraava kansallinen vientivaltti, vaan hyvää musiikkia pieteetillä rakentava yhtye, jonka tuotanto on vaikutteistaan huolimatta omapäistä ja vahvaa. Uhkea Solar sopiikin lähes täydellisesti pitkän talven päättäjäksi.

LAURI HANNUS

Rubik

Solar

Fullsteam Records

2011

Rubik Turun Klubilla 8.4.

Liput ennakkoon Tiketistä 8 e..