Kulttuuri
17.10.2013

Palapelistä rakentuu musikaali

Turkulaisnuoret lähtivät tutustumaan hiphopkulttuuriin. Työpajojen pohjalta syntyy musikaali Logomoon.

Puutarhakadulla sijaitsevalle entiselle Ylen äänitysstudiolle on kerääntynyt kolmisenkymmentä lukioikäistä nuorta. Paikka toimii harjoitustilana marraskuussa ensi-iltansa saavalle Choice!-hiphopmusikaalille.

Musikaalin ohjaaja Riku Nieminen ottaa joukkoa haltuunsa.

"Jokainen muistaa sitten, ettei syyslomaviikko tarkoita lomaviikkoa, vaan silloin painetaan hommia kahta kauheammin! Muuten tää juttu ei valmistu!"

Musikaalin harjoitukset alkoivat toden teolla vasta syyskuun viimeisellä viikolla, ja valmista pitäisi olla Logomon lavalla lokakuun 29. päivä. Esityksessä tullaan näkemään nuorten lisäksi ammattinäyttelijöitä.

"Alle kahdessa viikossa meillä on ollut nyt neljättoista treenit, eli vauhdilla edetään. Harjoituksia on määrällisesti tarpeeksi, mutta onhan tämä aikataulu tiukka", ohjaaja toteaa.

Nuoret saavat kokeilla luovuutensa rajoja

Nieminen pyyhältää äkkiä kuuntelemaan, kun yksi nuorista soittaa puhelimestaan musikaalia varten tekemäänsä biittiä. Esityksen käsikirjoittaja Emma Puikkonen jää valottamaan musikaalin taustoja.

Musikaali on Bass Society Turku -hankkeen loppuhuipennus. Hankkeessa eri puolilta Turkua tulevia nuoria aktivoitiin päästämällä heidät tutustumaan hiphopkulttuuriin erilaisissa työpajoissa.

Työpajat pyörähtivät käyntiin tämän vuoden tammikuussa. Nuoret pääsivät koettelemaan luovuuttaan ammattilaisten ohjauksella esimerkiksi graffitien teossa ja tanssissa.

"Minä olin tuossa vaiheessa ainoa, jolla oli kokonaisvaltainen käsitys siitä, mihin suuntaan olemme menossa. Erityisesti käsikirjoitus- ja riimityöpajoissa työstettiin ideoita ja palasia, joista musikaali myöhemmin muodostui", Puikkonen kertoo.

Riimittelyä johti Ritarikunnasta tunnettu räppäri Chyde eli Niko Toiskallio, joka loi musikaaliin myös kokonaan uusia tekstejä.

Luvassa sirpaleita ja katu-uskottavuutta

"Mua suoraan sanottuna vituttaa aina, kun joku sanoo puhuvansa nuorten äänellä. Ei mitään yhtä oikeaa nuoruutta ole olemassa. Mä olen elänyt omanlaiseni nuoruuden, jolla ei välttämättä ole melkein mitään kosketuspintaa sun elämäsi nuoruuden kanssa", Nieminen selittää.

Choice!-musikaalin kantavana teemana on tutkia monista lähtökohdista ihmisten taustoja ja heidän tekemiään valintoja. Nieminen toteaa, että se tekee musikaalin tyylilajin määrittelemisestä hankalaa.

"Huumoria tässä on paljon, mutta niin on synkempääkin tavaraa. Varmuudella sanon sen, että katu-uskottavia me ainakin ollaan."

Teksti: Lauri Miikkulainen

Kuva: Anu Ollanketo

Choice! saa ensi-iltansa Logomossa 29.10. Esityksiä on neljä kappaletta.