Kulttuuri
01.11.2012

Perhe poteroissa

Tunteellinen taistelukertomus tempaa mukaansa hienoisesta hapuilustaan huolimatta.

ELOKUVA. Pariisilaisboheemit Roméo ja Juliette tapaavat, rakastuvat ja saavat pojan. Adamin ollessa parivuotias käy ilmi, ettei kaikki ole kunnossa, ja pian paljastuu että lapsi on vaikeasti sairas. Epävarmuus vaihtuu taisteluksi näkymätöntä uhkaa vastaan, ja käyttöä on kaikille panoksille.

Omaelämänkerrallinen Sota on julistettu kertoo vaikean tarinansa nykyaikaisesti mutta samalla periranskalaiseen tapaan. Sairaskertomusta rytmittävät juhlat, riidat ja suloiset sovinnot: kuoleman uhka ei muuta pääparin elämää retkeksi nyyhkyvuorelle.

Olennaisena sanomana välkkyy perheyhteisön voima rankkojen tapahtumien edessä, mutta mistään yksilöiden kapinasta sortavaa järjestelmää vastaan ei lopulta ole kyse. Taistelukenttä on sisäinen, sen pimeässä päässä häämöttävät epätoivo ja lamaantuminen.

Valérie Donzelli ja Jérémie Elkaïm vetävät roolinsa sydänverellä kuin tosielämässä kokemaansa meditoiden, ja jälki on kaunista pienistä ylilyönneistä huolimatta. Elokuvan vahvaa tunnelmaa verottaa ajoittain alleviivaavaksi yltyvä kertojaääni, joka tuntuu selittävän katsojalle liikaa sellaistakin, jonka voi lukea valkokankaan levottomista odotuksen hetkistä. Onneksi hieno ääniraita paikkaa tätä kauneusvirhettä.

***1/2

Lauri Hannus

Sota on julistettu (La Guerre est déclarée, Ranska 2011)

O: Valérie Donzelli N: Valérie Donzelli, Jérémie Elkaïm, César Desseix, Frédéric Pierrot