Kulttuuri
18.09.2013

Pikkutuhma fantasia kahdelle, kiitos

Haaveet ja todellisuus halaavat Anne Fontainen kiusoittelevassa päiväunessa.

Kaksi keski-ikäistä ystävätärtä rakastuvat toistensa surffaripoikiin. Jotain uutta, jotain vanhaa, merinäköala ja puraisu kielletystä hedelmästä.

Anne Fontainen ohjaama keski-ikäisten naisten pikkutuhma eroottinen taipale ei irstaile. Seksi on viatonta, lähes näkymätöntä. Tarinassa ei ole lähtökohtaansa lukuun ottamatta mitään paheellista.

Sovinnaisuudessaan sovitteleva elokuva on varovaisuudessaan jopa pinnallinen. Tabua ei kyseenalaisteta, vaan sen kutkuttavuudella ainoastaan nuhteellisesti leikitellään.

Rakkauden ja seksuaalisuuden väljyn vemppaamisen ohessa jää lähes sivuhuomioksi se rehellisyys, jolla lähikuvat tarkastelevat Naomi Wattsin ja Robin Wrightin uurtuvia kasvoja.

On virkistävää nähdä kahden Hollywood-näyttelijättären antautuvan pohtimaan pelkällä läsnäolollaan eritoten naisnäyttelijöitä koskevaa ikäproblematiikkaa.

Sen sijaan ikäeropolemiikki jää pehmustetuksi hymistelyksi, vaikka dramaattisesti pettymyksellisen helpolla tiellä onkin puheenvuorona painoarvoa.

Valitettavasti kaikkensa antavat naisnäyttelijät eivät saa lainkaan tukea jälkikasvunsa tulkitsijoilta. Niin Xavier Samuel kuin James Frecheville riutuvat puumien käsittelyssä.

Elokuva vaikuttaa kuin mittatilaustyöltä keski-ikäiselle rouvalle, joka palaa halusta olla enemmän kuin ulkopuolelta asetetut ulkonäkökeskeiset standardit antavat myöten.

Miljöö tukee elokuvan traagisuudestaan huolimatta fantasiamaista tunnelmaa. Onni voi elää vain kaukana, arvostelevien katseiden ulottumattomissa.

**

Jouko Luhtala

Perfect Mothers (Adore, Australia, Ranska, 2013)

O: Anne Fontaine

N: Naomi Watts, Robin Wright, Xavier Samuel, James Frecheville