Kulttuuri
14.04.2011

Pilleri laajentaa aivoja

Neil Burger teki nerokkaan trillerin älykkyyspilleristä.

Ihminen kykenee käyttämään aivoistaan kerralla ainoastaan noin kahtakymmentä prosenttia. Neil Burgerin ohjaama Rajaton on elokuva pilleristä, jolla käyttöprosentti voidaan nostaa aina sataan asti. Pääosassa on Bradley Cooperin esittämä kirjailijanalku Eddie Morra, joka kärsii vaikeasta luomisen tuskalta. Miehellä on ollut kuukausia kirja työn alla, eikä hän ole saanut tietokoneen näytölle vielä sanaakaan.

Eddie saa huumeita diilaavalta ex-lankomieheltään ihmepillerin. Sen nielaistuaan Eddie tietää kaikesta kaiken ja kirja syntyy yhdessä hujauksessa. Ruokahalu tietenkin kasvaa syödessä, ja Eddie alkaa keinotella pörssissä dollarinkuvat silmissä. Älykkyydestään huolimatta Eddie ei osaa ennustaa, minkälaiset seuraukset pillerinpopsimisella on. Hän ei nimittäin ole ainoa, joka haluaa laajentaa omaa aivokapasiteettiaan.

Rajaton pitää otteessaan alusta loppuun asti. Tosin muutamassa kohdassa juonen käänteet ovat ehkä turhankin ennalta arvattavia. Mutta tämä ei sinänsä haittaa, sillä elokuvan ei ole tarkoituskaan olla mikään näppärään juoneen perustuva palapelimäinen trilleri.

Rajaton on tarkka muotokuva nykyihmisen arkkityypistä, jonka suurimpana pyrkimyksenä on saavuttaa päämääränsä mahdollisimman nopeasti mahdollisimman vähällä vaivalla. Neil Burger osoittaa olevansa pätevä ohjaaja, joka on jäänyt suotta David Fincherin ja Christopher Nolanin kaltaisten trilleritekijöiden varjoon.

Elokuvassa nähdään myös Robert De Niro ökykapitalistin roolissa. Jälki on hyvää, mutta ihmetyttää vain, että mihin hän on kadottanut kuuluisan karismansa.

****

HENRI WALTTER REHNSTRÖM

Rajaton (Limitless), USA 2011

Ohjaus: Neil Burger

Pääosissa: Bradley Cooper, Abbie Cornish, Andrew Howard, Robert De Niro