Kulttuuri
15.05.2014

Pimeä tie, tukala matka

Teksti:
Ilkka Hemmilä

Vastuuntuntoisen työmiehen mielenmaisemassa moottoritie on synkkä paikka.

Moraalisesti ja eettisesti korkeatasoisen ihmiselämän vaatimus pakottaa hankalien kysymysten äärelle. Onko arvokkaassa elämässä tärkeämpää virheiden välttäminen vai vastuun kantaminen tehdyistä virheistä? Voiko elämänsä suunnitella etukäteen? Kuinka rationaalisesti toimimme, kun elämämme romahtaa tyystin?

Rakennusinsinööri Ivan Locke (Tom Hardy) joutuu kohtaamaan nämä kysymykset. Suuren valu-urakan alla hän suuntaa tukemaan yhden yön suhteesta seuranneen lapsensa syntymää samalla kun häntä koettelee vastuu rakastettuna perheenisänä ja arvostettuna työmaapäällikkönä.

Elokuva sijoittuu autoon, jota Hardy ajaa yksin öisellä moottoritiellä puhelin laulaen. Iloiset lapset, kiukkuiset työtoverit ja epäuskoinen vaimo rytmittävät matkaa soittoineen.

Trillerissä tai toimintaelokuvassa tie olisi vuorattu ympäristöhasardeilla. Ruuhka yllättäisi, poliisi pysäyttäisi, kolari uhkaisi ja myrsky ravistelisi. Locken kaltaiselle aikuiselle draamaelokuvalle on kuitenkin olennaisempaa se, mitä tapahtuu auton sisällä käytävässä jaakobinpainissa.

Hahmovetoisen käsikirjoituksen vaatimukset lunastaa Hardy, joka ei kaihda vahvaa fyysistä läsnäoloa. Brittisarjojen ystävät voivat pelata bingoa sivuosanäyttelijöillä. Lockelle pirauttavat yön aikana niin Lutherin Ruth Wilson, Broadchurchin Olivia Colman kuin Sherlockin Andrew Scott. Heidän päätehtävänään on kuulostaa vakuuttavalta elokuvan sortuessa liioitteluun.

Monesti hoetaan esimerkiksi sitä, että Locken harteilla oleva rakennusprojekti havittelee paikkaa ennätyskirjoista – ikään kuin vastuunkannon teema kaipaisi lapsellista paisuttelua. Vastaavaan elokuva sortuu myös silloin, kun Locke pauhaa vihaista monologia edesmenneelle isälleen.

Pääosin mopo ei kuitenkaan keuli. Locke on yksinkertaisista aineksista loisteliaasti kasattu elokuva tilanteesta, jossa ei ole olemassa selkeitä oikeita vastauksia. Leffasta nauttiminen riippuu tosin siitä, kuinka hyvin nielee useista isoista kriiseistä hupsusti kasatun lähtökohdan todenmakuisen yleisilmeen keskellä.

 

***

Locke (Iso-Britannia, 2014, 85 min)

O & K: Steven Knight; N: Tom Hardy, Olivia Colman, Ruth Wilson, Andrew Scott, Ben Daniels, Tom Holland