Kulttuuri
26.10.2015

Pinnalla ja sen alla

Teksti:
Aura Nikkilä

Jouna Karsin teoksia on kutsuttu maisemallisiksi veistoksiksi. Syvyys-näyttely koostuu kahdesta nimeämättömästä teoksesta, joista etenkin uima-allasta esittävän pienoismallin pahaenteisyys on käsin kosketeltavaa.

Taiten rakennetusta teoksesta nouseva vesihöyry, veden liplatus ja altaan pohjan kuvioiden alta heijastuvat värit luovat mystisen tunnelman.

Taidemuseon valkoinen Studio ei kuitenkaan tee oikeutta teokselle. Vaikka ikkunat on peitetty, huoneeseen tulvii valoa porrashuoneen lasiovesta. Täysin pimennetyssä tilassa voisi kuvitella seisovansa maauimalan porttien sisäpuolella elokuun pimeässä yössä.

Tiedotuksessa käytetty kuva hämärässä huoneessa hohkaavasta altaasta lupailee enemmän. Näyttelyyn kannattaakin poiketa marraskuun puolella, kun päivä on lyhentynyt ja ilta pimennyt tunnelmaan sopivaksi.

Toinen teos, jäiden keskelle kaatunut kanootti, on yhtä lailla pelottava. Mitä on tapahtunut? Onko joku hukkunut? Katonrajaan nostettu teos herättää kysymyksiä, yllyttää rakentamaan tarinoita ympärilleen.

Ajatukset lähtevät seilaamaan naparetkeilijöihin ja Titaniciin – varsinkin kun kanootin voi nähdä myös jäälauttoja halkovan valtamerialuksen pohjana.

Teos asemoi katsojan pinnan alle uppeluksiin, toisin kuin uima-allasteos, jossa ollaan pinnalla, ulkopuolisia katsojia allasta reunustavien penkkirivien laidoilla.

Pinnan alla väreilevässä karmivuudessa on paljon samaa kuin Jarno Vesalan taiteessa. Karsin pienoismallit vertautuvat toiseenkin suomalaistaiteilijaan, miniatyyreillä myös leikittelevään Pasi Rauhalaan. Mutta siinä missä Rauhalan teoksissa korostuvat ihmishahmot ja huumori, Karsin pienoismaailmoja leimaa ihmisten poissaolo ja sen aiheuttama arvoituksellisuus.

Karsin kahden teoksen kokonaisuutta voi tulkita myös kommenttina ihmisen ja luonnon välisestä suhteesta. Uima-altaassa ihminen on kahlehtinut veden paikoilleen ja käyttää sitä oman kehonsa tarpeisiin. Toisessa teoksessa vesi on ottanut vallan, jää yllättänyt melojan.

Luonto ei olekaan ihmisen hallittavissa.

 

Jouna Karsi: Syvyys
9.10.–22.11.2015
Turun taidemuseon Studio
Aurakatu 26
ti–pe 11–19, la–su 11–17