Kulttuuri
06.09.2012

Pitkä matka parturiin

Näkökulmasta riippuen Cosmopolis on joko rasittavaa kikkailua tai kumarrus katsojan hoksottimille.

Elokuva. David Cronenbergin uutukaista ei voi suositella niille, jotka haluavat vihan ja rakkauden kaltaiset tunteet selkeässä paketissa. Konkariohjaaja on sovittanut Don DeLillon romaanin pohjalta modernin vieraantumisen sakean keitoksen, joka jää analyysin tarkkuudessa jälkeen ohjaajan edellisestä työstä A Dangerous Method (2011).

Tarinan puitteet ovat simppelit: Robert Pattinsonin esittämä miljardöörisijoittaja Eric Packer etenee valkoisella limusiinilla läpi Manhattanin. Unenlahjansa kadottanut mahtimies tahtoo leikkauttaa hiuksensa tutulla tuolilla varoituksista huolimatta. Presidenttiä uhataan, kaupunki mellakoi ja Eric nai muita naisia selibaattia suosivan runoilijavaimonsa kaipuussa.

Parturimatkasta kasvaa itsetuhon ristiretki, vimmainen yritys löytää edes jotain kouriintuntuvaa. Uskonnollisen suosikkiartistin hautajaissaattue herkistää Ericin, mutta hän ei osaa välittää omasta elämästään. Vaara viettelee, ja rikkaita vaanivat aktivistitkin vaikuttavat lähinnä epätoivoisilta oman paikkansa etsijöiltä.

Elokuva ei tarjoa helppoja vastauksia, vaan se jättää DeLillon kirjan tapaan haavin auki. Tämän voi kokea joko rasittavana kikkailuna tai niiauksena katsojan omille hoksottimille. Mainion Pattinsonin rinnalla nähdään Samantha Morton ja Paul Giamatti, jotka tekevät roolinsa ilman kliseisiä kommervenkkeja.

Howard Shoren ja Metricin musiikki sulautuu hyvin pelimäisen kylmään kuvamaailmaan.

Lauri Hannus

***

Cosmopolis (Cosmopolis, 2012)

O: David Cronenberg

N: Robert Pattinson, Paul Giamatti, Juliette Binoche, Samantha Morton, Sarah Gadon