Kulttuuri
14.02.2014

Pitkä tie lopputeksteihin

Ajankohtainen Mandela-elokuva kertoo kohteestaan kaiken ja ei mitään.

Odottamaton uutistapahtuma voi tehdä elokuvahankkeesta polttavan ajankohtaisen.

Kolme vuotta sitten Osama bin Ladenin kuolema siunasi Zero Dark Thirtyn tuotantoa. Viime joulukuussa edesmenneen Nelson Mandelan kuolema osuu suorastaan pelottavan lähelle hänestä kertovan elämäkertaelokuvan julkaisua.

Mandelan perinnöstä kiinnostuneet tosin ansaitsevat parempaa kuin tämän kouluhistorialta maistuvan pönötysdraaman.

Apartheidin vastustamisen kasvoiksi kohonneen vapaustaistelijan omaelämäkertaan perustuva Mandela: Pitkä tie vapauteen tarpoo itsepäisesti läpi kohdehenkilönsä koko elämän. Millään ei ole merkitystä, koska mistään ei ehdi saada otetta.

Ajan- ja henkilökuvassa sorrutaan latteuksiin. Kaikkeen keskitytään vain minuutti kerrallaan, on kyse sitten perhe-elosta, innostavien puheiden pitämisestä tai vankilaelämän kuvaamisesta. Syitä ei esitetä, eikä seurauksia pohdita. Mandelan johtamat rauhanomaiset protestit muuttuvat terrorismiksi vessatauon mittaisena aikana.

Pikakelauskohtaukset tuottavat tynkädialogia. Politiikka jämähtää pinnallisiksi iskulauseiksi, joita hoetaan vuosikymmenestä toiseen. Sen sijaan esimerkiksi Mandelan kommunistisiin vaikutteisiin ei vihjata vahingossakaan.

Koulutus, sivistys ja aatemaailma ovatkin päähenkilön elämässä lähes ainoita aspekteja, joihin elokuva ei koske: lähtöä kotikylästä seuraa heti työ asianajajana suurkaupungissa. Ilmeisesti spontaanit kansanjohtajat eivät kelpaa esikuviksi, jos he ovat liian sivistyneitä.

On toki kyseenalaista, kuinka hyvän elokuvan suurmiehestä ja hänen ajastaan saa luotua lähinnä hänen omien muistelmiensa pohjalta. Mandela: Pitkä tie vapauteen tosin alittaa nämäkin odotukset, sillä se kunnioittaa nimihenkilöään enemmän symbolina kuin ihmisenä. Edes 50 vuoden jaksolla Mandelaa esittävä Idris Elba ei voi pelastaa elokuvaa, sillä pelastettavaa ei ole.

Eteläafrikkalaisesta ikonista on puristettu brittivoimin puiseva biografia, joka toimii korkeintaan Timo Koivusalon Sibeliuksen sisarteoksena.

*

Ilkka Hemmilä

Mandela: Pitkä tie vapauteen (Mandela: Long Walk to Freedom, Iso-Britannia, 2013, 146 min)

O: Justin Chadwick, K: William Nicholson, N: Idris Elba, Naomie Harris, Tony Kgoroge, Riaad Moosa