Kulttuuri
23.11.2011

”Poliisit! Raudat! Vankila! Sellaista on elämä!”

  • Polisse on rankka matka poliisin lastensuojeluyksikön kyydissä.

Polisse kuvaa raivokkaasti pariisilaisen poliisiyksikön hektistä arkea.

Näyttelijänä paremmin tunnetun Maïwennen ohjaama ja osittain käsikirjoittama Polisse keskittyy rankkaan aiheeseen. Pääosassa on poliisin lastensuojeluyksikkö, jonka tehtävänä on selvittää lapsiin kohdistuvia väkivalta- ja hyväksikäyttötapauksia. Kyseessä on fiktioelokuva, joka on kuvattu mahdollisimman dokumentaarisesti. Ennen käsikirjoituksen kirjoittamista Maïwenn viettikin paljon aikaa poliisin parissa seuraten kadun elämää.

Elokuvassa ei ole selkeää päähenkilöä eikä juonta. Elokuvassa selvitetään pedofiilitapauksia toisensa perään. Poliisit ovat sekä sukupuolisesti, rodullisesti että uskonnollisesti keskenään erilaisia ihmisiä. Sama pätee myös asiakkaisiin. Kyseessä on ikään kuin koko yhteiskunnan kirjo, yksi suuri massa, josta kukaan ei selkeästi nouse yksilöksi. Kaikilla poliiseilla tuntuu olevan samat ongelmat niin työssään kuin yksityiselämässäänkin. Päivä päivältä asiat toistuvat samankaltaisina.

"Poliisi! Raudat! Vankila! Sellaista on elämä!" yksi poliiseista toteaa pidätetylle naiselle.

Pollissessa tutustutaan hyväksikäyttötapauksiin, joista osa aiheuttaa suurta vihaa, toiset sääliä, toiset jopa naurattavat. Maïwenn on saanut kaivettua poliisin arkirealismin hienosti esille. Elokuvan päätös on sekä traaginen että onnellinen. Loppu näyttää sen, minkä monet vastaavaa aihetta käsittelevät elokuvat helposti unohtavat: hyväksikäytöstä voi selviytyä.

****

HENRI WALTTER REHNSTRÖM

Polisse (Ranska, 2011).

O: Maïwenn.

N: Karin Viard, Joey Starr, Marina Foïs, Nicolas Duvauchelle Maïwenn.