Kulttuuri
25.09.2015

Psyykkisesti raskas sirkus

Teksti:
Marissa Mehr

Peter Pomerantsevin teos on virkistävä esitys nyky-Venäjän tilasta.

Nyky-Venäjää käsittelevää tietokirjallisuutta on ilmestynyt viime vuosien aikana paljon. Oma lukunsa on henkilökohtaisiin kokemuksiin perustuva asiaproosa, jota suomalaisetkin ovat innostuneet kirjoittamaan. Englannissa syntynyt ja opiskellut venäläistaustainen Peter Pomerantsev vietti vajaat kymmenen vuotta tv-tuottajana Moskovassa. Vuonna 2014 englanniksi ilmestynyt Mikään ei ole totta ja kaikki on mahdollista tuntuukin aluksi perinteiseltä ”seikkailuni hurjalla Venäjällä”-kirjallisuudelta, mutta todistaa pian olevansa aivan toisella tasolla kuin genren Suomessakin tutut tusinateokset.

Pomerantsev kuvaa nyky-Venäjälle tyypillisiä ilmiöitä: sitä, kuinka uudelle sukupolvelle rikkaan miehen rakastajattarena olemisesta on tullut ammatti sekä sitä, kuinka gangsterit ovat korvanneet poliisit suhteessa hyödyllisyyteen sekä kansan luottamukseen.

Teoksen keskeisiä teemoja ovat muun muassa vallan, rahan ja tiedon väliset suhteet. Ei siis liene yllätys, että huomio kiinnittyy propagandaan.

Venäjän hallituksen johtama mediasirkus on niin syvään juurtunutta, ettei televisiosta voi olettaa näkevän enää mitään todellista. Kun Kreml pitää hallussaan myös ”vapaampaa mediaa”, on vaikea tietää, kenen pussiin pelaa. Kriisi iskee myös Pomerantseviin: ”Olemmeko me oppositio? Autammeko Venäjää muuttumaan vapaammaksi? Olemmeko sittenkin Kremlin projekti, joka vain vahvistaa Presidentin asemaa? [---] Valkeneeko lopullinen roolimme vasta myöhemmin?”

Karnevaali käy psyykkisesti liian raskaaksi, ja lopulta Pomerantsev lähtee takaisin Lontooseen. 

Pomerantsevin teos on hienoimpia esityksiä, mitä olen nyky-Venäjästä viime vuosien aikana lukenut. Hän käsittelee ilmiöitä laaja-alaisesti taloudesta politiikan kautta naisten asemaan. Kaikkein parhaiten kirja onnistuu kuvaamaan ihmisten turhautumista ja selviytymistä järjestelmässä – heidän todellisuudessaan – missä mikään ei ole totta, mutta kaikki on silti mahdollista.

Peter Pomerantsev: Mikään ei ole totta ja kaikki on mahdollista. 
Nothing is True and Everything is Possible. The Surreal Heart of the New Russia. 
Suom. Kirsi Luoma. Like 2015. 276 s.