Kulttuuri
11.05.2009

Punkkia, pyöriä ja brunsseja

S-Osiksella ja TVO:lla järjestettävä Turku Hardcore & Punk Festival ilahduttaa punkin ystäviä toistamiseen.

"Vuosi sitten olin järjestämässä pientä peruspunkkeikkaa. Minut ylipuhuttiin paisuttamaan tapahtuma kaksipäiväiseksi. Saimme hienosti porukkaa apuun. Luulen, että kaikki oli stressin ja säätämisen arvoista. Yleisöpalaute oli myös positiivista", muistelee järjestäjiin kuuluva Kiira Kolehmainen.
THPF tarjoaa muutakin kuin keikkoja. Perjantain Kaaosajot on Kolehmaisen mukaan "Turun kaduilla ja kujilla tapahtuva punk- ja hardcorehenkinen pyöräilysuunnistus."
THPF ilahduttaa festivaalikansaa lauantaina ja sunnuntaina vegaanibrunssilla.
"Nälkäinen festivaalikansa tarvitsee ravintoa, jotta jaksaa megabailata ja voi matkustaa hyvillä mielin kotiin. Lauantain brunssin yhteydessä näytetään myös uusi Ungdomshuset-dokumentti."

Monipuolisen esiintyjäkaartin muodostavat 16 bändiä. Ulkomailta saapuu hollantilainen pitkän linjan streittihardcorebändi Vitamin X ja tanskalainen punkrock-poppoo De Høje Hæle. Suomalaista skeneä edustavat esimerkiksi vuosia punkkia takonut Valse Triste, nuori helsinkiläinen hardcorekvartetti In One Piece ja turkulainen Onnenpäivät. Tänäkin vuonna genrerajoja rikotaan, kun lavalle astuu deathmetal-yhtye Avoimen Haudan Löyhkä.

THPF:n jatko on hämärän peitossa.
"'Kulttuuripääkaupunki' on kiinnostunut 'paremman väen kulttuurin' tukemisesta. Kulttuurissa ei pidä olla kysymys rahasta vaan siitä, että kaikilla olisi yhtäläinen mahdollisuus halutessaan sekä kokea että tehdä kulttuuria. On vähintäänkin mielenkiintoista, että 'kulttuuripääkaupungissa' lakaistaan vaihtoehtoisemmat tapahtumapaikat maton alle yhä kiihtyvällä tahdilla. Ensi vuoden toukokuussa TVO:n on oltava tyhjillään", Kolehmainen toteaa.
Ennen äitienpäivälounaita kannattaa siis tsekata THPF:n tarjonta ja pogota itsensä mustelmille.
"Luvassa on varmasti hauskoja hetkiä ja vaaran tuntua. Ei tarvitse lähteä omalta turvalliselta kotisohvalta kauas ja saa kattavan kuvan suomipunkin nykytilasta ja parit ulkomaan ananakset kaupan päälle!"

Sanna Läylönen

Turun ylioppilaslehti 9/2009 (8.5.)