Kulttuuri
19.03.2010

Pyhä sarjakuva

  • Genesis ei mässäile väkivallalla Raamatun väkivaltaisista aineksista huolimatta.

Kuvitettu Genesis ja islamilainen supersankarirymistely ovat hittiainesta.

SARJAKUVA TUNKEUTUU jatkuvasti uusille alueille ja elää inspiroivassa vuorovaikutuksessa muun muassa elokuvan, kirjallisuuden, valokuvauksen ja kuvataiteen kanssa. Teknisten hienouksien lisäksi myös teemat ja tarinat peilaavat yhä yllättävämpiä maailmoja ja tarkastelevat elämää uusista näkökulmista.

Muun muassa Marjane Satrapi on osoittanut, että sarjakuva voi olla todenmukainen ja intensiivinen kuvaus uskonnosta ja kulttuurista ja puhutella silti ihmisiä ympäri maailman. Persepolis-albumista on tehty myös menestynyt animaatioelokuva.

Ja miksi ei? Jos sarjakuva käsittelee laajalti elämää, voi se luonnollisesti imeyttää itseensä myös uskontojen kertomaa.

KEVÄÄN MIELENKIINTOISIMPIIN sarjakuvauutuuksiin kuuluukin yhdysvaltalaisen Robert Crumbin sarjakuvakertomus Genesis, joka nimensä mukaisesti kuvaa Mooseksen ensimmäisen kirjan tapahtumat kokonaisuudessaan. Kaikki teksti on suoraa lainaa Raamatusta mitään lisäämättä tai poistamatta.

Underground-liikkeen kuuluisimman kuvittajan mielikuvitus laukkaa tunnetusti hyvin epäsovinnaisissa maailmoissa. Crumbin sarjakuvia leimaavat seksuaaliset viittaukset ja perversiot, kipeä suhde naisiin, räävittömyys ja satiirinen aikalaishuumori. Raamatun kuvittaminen kuulostaa siis lähtökohtaisesti uudelta yritykseltä ärsyttää konservatiivisia ihmisiä.

Sitä se ei kuitenkaan missään tapauksessa ole. Genesis pysyttelee tiukasti alkuteoksessaan paitsi tekstin myös kuvakerronnan osalta. Se ei rienaa vanhentuneita opinkappaleita eikä lainkaan mässäile seksillä ja väkivallalla. Kaikki törky, mitä albumissa on, löytyy sellaisenaan Raamatusta itsestään.

Vastaavasti myös henkilöiden inhimillisyys ja samaistuttavuus on tuotu taidokkaasti esiin. Jumala on toimija muiden joukossa, mutta kuka hänet ikinä kohtaakaan, täyttyy perimmäisen hämmästyksen valolla.

Törkeyksien, haureuden ja väkivallan kuvittaminen tuntuu hurjalta, mutta albumin myötä kertomusten lihallisuus näyttäytyykin varmasti monelle vahvempana ja todellisempana kuin pelkän ikivanhan tekstin välityksellä. Crumbin Genesis tuo myös hyvin esiin sen faktan, että Raamattu on ennen kaikkea kokoelma heprealaisia kansantarinoita, legendoja, ohjenuoria ja lopulta kansan pyhää omaisuutta, jota siirretään sukupolvelta toiselle vielä nykyäänkin.

VARSIN TOISENLAISEEN maailmaan sijoittuva sarjakuva The 99 puolestaan on ensimmäinen maailmanlaajuinen supersankarisarjakuva, joka perustuu islamilaisiin arvoihin, uskontoon ja kulttuuriin. Tekijät korostavat kuitenkin, että arvot ja ihanteet ovat universaaleja, ja että sarjakuvaa voivat lukea minkä tahansa uskonnon ja kulttuurin edustajat lapsista aikuisiin.

Sarjakuvan takana on kuwaitilainen Naif Al-Mutawa, jonka tavoitteena oli viestiä positiivisempaa puolta islamista terroristi-iskujen jälkeiseen maailmaan ja edistää dialogia länsimaiden kanssa.

Asetelma on suorastaan megalomaaninen. Sarjakuva seuraa 99 supersankarin taistelua paremman maailman puolesta. Jokainen heistä edustaa yhtä Allahin attribuuttia, sillä jumalalla uskotaan olevan 99 nimeä, kasvoa tai manifestaatiota.

Teini-ikäisillä ja aikuisilla sankareilla on jokaisella hallussaan yksi mystinen noor-kivi, johon on kätkeytynyt palanen mongolihyökkäyksessä tuhoutuneen Bagdadin kirjojen viisautta. Kivet antavat kantajilleen erityisiä voimia.

Mytologia on mykistävä ja fantastinen. Piirrosjäljestä ja tarinasta vastaavat Marvelin ja DC Comicsin entiset piirtäjät, ja jälki on tasaisen laadukasta.

Tuntuu suorastaan suuruudenhullulta, että supersankareita on todella 99 kappaletta. Epäilen, kuinka vuodesta 1258 alkava, nykyaikaan etenevä sadan sankarin tarina pysyy kasassa pitkässä juoksussa. Ensimmäiset osat ovat kuitenkin lupaavia.

Al-Mutawa valittiin äskettäin 500 vaikutusvaltaisimman muslimin joukkoon. Sarjakuvasta suunnitellaan parhaillaan animaatiota. Kuwaitiin avattiin vuonna 2009 ensimmäinen The 99 -aiheinen teemapuisto.

CRUMBIN GENESIKSELLE ja The 99 -sarjakuvalle yhteistä on kallisarvoinen sanoma, joka yltää paikallisten uskontojen yli. Tieto on voimaa ja viisaus vaurautta. Jumalaakin tärkeämpää on pysyä uskollisena itselleen, toimia oikeudenmukaisesti ja nähdä kirkkaasti.

Sarjakuvan kieli näyttää kauniin rosoisesti sen, mistä uskonnoissa pitäisi jo opetustenkin mukaan olla kyse: lähimmäisen rakastamisesta ja hyvyyttä kohti pyrkimisestä.

JANTSO JOKELIN

The 99 -sarjakuvan ensimmäisen osan voi ladata ilmaiseksi pdf-muodossa osoitteesta the99.org. R. Crumbin kuvittama Genesis (Teos) 25e.