Kulttuuri
07.12.2011

Rääväsuulla on sanottavaa suomalaisillekin

  • Suomalaistekijöiden Venäjän vapain mies -dokumentti kertoo toisinajattelijoista nyky-Venäjällä.

Venäläiskirjailija Viktor Jerofejevistä kertovaan dokumenttielokuvaan kerätään rahaa vertaisrahoituksen keinoin.

"No kyllähän se kaikki lapsuudesta johtuu", elokuvaohjaaja Ari Matikainen hymähtää kysymykselle, mistä hänen kiinnostuksensa Venäjään juontuu.

Vuonna 1970 syntynyt Matikainen eli lapsuutensa Itä-Suomessa lähellä Neuvostoliiton rajaa. Silti hänestä tuntui, ettei Suomessa tiedetty paljoakaan rajantakaisesta suurvallasta. "Opettelimme koulussa ulkoa Norjan sisävesistöjä, mutta emme tienneet juuri mitään siitä, mitä on viidenkymmenen kilometrin päässä."

Osaltaan tästä tunteesta johtuu, että Matikaisen ensi keväänä valmistuvan pitkän dokumenttielokuvan aiheeksi valikoitui juuri venäläinen kirjailija Viktor Jerofejev.

"Olin halunnut tehdä elokuvan nyky-Venäjästä. Luettuani Hyvä Stalin -kirjan ajattelin, että Viktor olisi ihminen, jonka tarina olisi kiinnostavaa kertoa."

Yleisö mukaan

tekovaiheessa

Matikaisen Venäjän vapain mies -dokumentti sai tänä vuonna Suomen elokuvasäätiöltä 120000 euron tuen. Lisäksi produktiossa ovat mukana niin Suomen Yleisradio kuin Norjan televisiokin. Julkisten tahojen tuen lisäksi dokumentin jälkituotantoon kerätään parhaillaan rahaa internetin kautta crowdfundingin eli vertaisrahoituksen avulla.

"Ajatuksena on kerätä yleisöä tukemaan tärkeänä pitämäänsä elokuvaa jo valmistumisvaiheessa, kun esimerkiksi Yleisradion tuki dokumenteille on pienenemässä", Matikainen selittää.

Yhdysvalloissa erityisesti dokumenttien rahoituksessa yleistynyttä menetelmää on käytetty Suomessa toistaiseksi vain yhdessä elokuvassa, fiktiivisessä Iron Sky'ssa.

Eliitin hylännyt

humoristi

Matikaisen dokumentin päähenkilö Jerofejev on kuusikymppinen toisinajattelija, jota on turhaan yritetty vaientaa niin Neuvostoliitossa kuin Venäjälläkin.

Jerofejev ei säästä romaaneissaan ja näytelmäkäsikirjoituksissaan sen paremmin venäläistä kansaa kuin vallanpitäjiäkään. Huumorin varjolla esitetty kritiikki onkin poikinut kirjarovioita ja syytöksiä venäläisvihamielisyydestä.

"Viktor on ristiriitainen hahmo. Hän ei ole sellainen, millaiseksi toisinajattelijat perinteisesti ajatellaan. Hänen isänsä oli korkea-arvoinen diplomaatti ja siten hänellä on tausta venäläisen eliitin piirissä", Matikainen sanoo.

Matikaiseen on erityisesti tehnyt vaikutuksen se, ettei Jerofejev tyytynyt myötäjuoksemiseen, vaikka syntyminen etuoikeutettuun neuvostoeliittiin olisi sen mahdollistanut.

Nykyinen eliittikään ei pidä Jerofejevin puolia. Pari vuotta sitten 19 Moskovan yliopiston filologisen tiedekunnan professoria allekirjoitti vetoomuksen Jerofejevin kirjojen kieltämiseksi. Toisinajattelija puhuu Venäjällä henkensä kaupalla.

Kummalliset

venäläiset?

Toisaalta vaikka Jerofejeviä vihataan Venäjällä, hänellä on oma televisio-ohjelma ja radioshow, ja kirjat myyvät miljoonia.

Matikaisen mielestä kirjailijoilla onkin Venäjällä aina ollut erilainen asema kuin Suomessa. Kaikesta huolimatta heitä kuunnellaan.

Matikainen haluaa dokumentillaan haastaa totutun Venäjä-kuvan ja sen Suomessa usein toistellun "tosiasian", että venäläiset ovat "tietenkin" kummallisia – ovathan he venäläisiä.

Venäjällä ei ole erivapautta olla epädemokraattinen.

"Haluan muistuttaa, että siellä on miljoonia ihmisiä, jotka tahtovat elää ihan tavallisesti rauhassa ja demokraattisesti."

Teksti: ANNA-ELINA MATILAINEN

Kuva: Kinocompany Oy