Kulttuuri
10.05.2010

Rakkaudesta vaatteisiin

Kärsämäentielle maaliskuussa avattu Evergreen Garderobi täydentää Turun tuttujen vintage-liikkeiden, kuten Olga-Neidin, Boutique Minnen ja Vintag Eija'sin tarjontaa.

EVERGREEN GARDEROBI myy vaatteita ja asusteita pääosin naisille. Eniten liikkeessä näkyy 60–80-luku, mutta vaatteita on myös viime vuosilta.

"Vaatteet ovat arkeen, juhlaan tai hassunhauskoja. Vaatteet ovat vintagea 50–60-luvuilta, retroa 70–80-luvuilta tai uudempaa second-handia", liikkeen omistaja Sirpa Kiviharju kertoo.

Valikoidut vaatteet ja asusteet on kerätty vuosien varrella pääosin kirpputoreilta. Liikkeen vaatteet eroavat kirpputorikamasta siinä, että ne ovat puhtaita, hyväkuntoisia ja korjattuja. Siksi vintage-vaatteet myös maksavat hieman kirpparivaatteita enemmän.

"Tämä on vaatekauppa, ei kirpputori", Kiviharju korostaa.

Evergreen Garderobin vaatteet silitetään ja pestään. Omistaja uskookin niiden olevan jopa parempia kuin uudet kaukaa ulkomailta tulevat vaatteet.

"Liikkeemme vaatteissa ei ole enää pesuissa poistuvia viimeistely- ja 'säilöntäaineiden' jäämiä."

Evergreen garderobi toimii myös verkossa. Se on mukana netissä toimivassa House of Ecossa, jonka tavoitteena on helpottaa kuluttajaa löytämään ekologisia tuotteita – muodin, kauneuden, sisustuksen sekä ruoan saralta.

Evergreen Garderobiin on tulossa myös oma mallisto.

Kiviharjulla oli liikkeen perustamiseen kaksi syytä.

"Ensinnäkin minulla on pitkä kokemus vaatetusalalta ja arvostan vaatteita suuresti. Toiseksi vaatteiden kierrättäminen on jotain konkreettista, mitä jokainen voi tehdä ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Vaatteet eivät saisi olla kertakäyttöisiä. Vaatteilla on tarina kerrottavanaan ja näin meistä jokainen jatkaa tarinaa."

Kiviharjun työ nuorten parissa ammattikorkeakoulun muotoilun koulutusohjelman opettajana on näyttänyt, että nuoret aikuiset ovat ympäristötietoisia. Omistaja uskoo, että tulevaisuudessa kertakäyttömuodin kuluttaminen vähenee.

"Tällä hetkellä tuntuu, että on paljon nuoria, jotka ovat löytäneet oman tyylinsä. He tietävät mitä haluavat, kun tulevat vaateliikkeeseemme. Yhdestä rekistä otetaan 50-luvun hame, toisesta 2000-luvun toppi ja kolmannesta 80-luvun kengät", Kiviharju kertoo.

Pukeutumisvinkiksi Kiviharju antaa, että jos peilin edessä tuntuu, että vaate ei ole hyvä, niin silloin sitä ei kannata ostaa.

"Epäröintiä aiheuttavan vaatteen ostamatta jättäminen on myös ympäristöystävällinen teko", hän muistuttaa.

Materiaalilla on myös merkitystä. Vaatteen pitää olla kuin toinen iho.

"Jos vaate on halpa, kannattaa miettiä, missä kunnossa se on sitten pesujen jälkeen. Evergreen garderobin vaatteet ovat kestäneet aikaa ja kestävät edelleen."

TANJA KRÖGER

Evergreen Garderobi

osoitteessa Kärsämäentie 35B,

verkossa www.eg-garderobi.fi/