Kulttuuri
19.01.2012

Ravintolapäivä on sissitoimintaa

  • Turun Rautatieaseman puiston Kioskin vegaaninen toastbrunssi houkutteli paikalle nälkäisiä kaupunkilaisia jonoksi asti Ravintolapäivänä viime elokuussa.

Ilmiöksi muodostunut ja palkittu helsinkiläissyntyinen konsepti on ottanut tuulta alleen myös Turussa.

Idea on oikeastaan aika yksinkertainen. Kuka tahansa voi perustaa päiväksi ravintolan omaan kotiinsa, pihalleen, puistoon tai vaikka kadulle. Ravintoloitsija päättää aukioloajan, menun ja hinnat, ja tiedot julkaistaan Ravintolapäivän nettisivuilla.

Helsingistä tapahtuma on levinnyt ympäri Suomea. Turussakin Ravintolapäivä on kerännyt kerta kerralta enemmän osallistujia – niin yhdeksi päiväksi ravintolan perustavia ravintoloitsijoita kuin myös niiden antimista nauttivia asiakkaita.

Tapahtuman Turun tiedotusvastaava Moona Tikka kiittelee, että turkulaiset ovat ottaneet Ravintolapäivän hyvin vastaan sen helsinkiläisistä juurista huolimatta.

"Monet raikkaat ideat tulevat Helsingistä, joten miksi niitä ei sovellettaisi täällä Turussakin", ravintolapäiväkonkareinakin tunnetut tekstiilisuunnittelijat Olli Sallinen ja Saana Sipilä toteavat.

Sallinen ja Sipilä ovat pistäneet vegaanibrunssia tarjoavan ravintolansa pystyyn Rautatieaseman puistoon jo kahtena Ravintolapäivänä.

"Ruohonjuuritasolta nousee usein mielenkiintoisimmat jutut, koska siellä pystytään ajattelemaan totuttujen raamien ulkopuolella", Sipilä toteaa.

"Tapahtuma on siitä niin kiva, että voi päivän ajan leikkiä kahvilanpitäjää ilman että tarvitsee huolehtia esimerkiksi lupa-asioista", hän jatkaa.

Sääntöjä

venyttäen

Ravintolapäivää on pidetty eräänlaisena vastaiskuna suomalaista byrokratiaa ja viranomaisten sääntöhysteriaa vastaan.

"Tällaisen sissitoiminnan myötä ihmiset näkevät, että joitain sääntöjä voi joskus vähän venyttää, jotta saadaan luotua elävämpää kaupunkikulttuuria", Tikka sanoo.

Viranomaisten asenteet tapahtumaa kohtaan ovat olleet pääasiassa positiivisia. Poikkeuksen muodostaa kuitenkin alkoholianniskelu, jonka valvontaa tehostettiin viime marraskuussa järjestettynä Ravintolapäivänä. Järjestäjät ja osallistujat ovat pitäneet viranomaisten suhtautumistapaa harmillisena, sillä aikaisempien Ravintolapäivien alkoholitarjoilua on pidetty osoituksena mannereurooppalaisesta tavasta yhdistää alkoholi osaksi ruokakulttuuria suomalaisille tyypillisemmän alkoholin pääosaan nostavaa kännäämiskulttuurin sijaan.

Kaupunkilaisten

järjestämä

Ravintolapäivä on saanut paljon tunnustusta myös korkeammilta tahoilta. Se on muun muassa palkittu kulttuuriministerin luovuttamalla Suomi-palkinnolla, ja Ravintolapäivän toiminnanjohtaja Olli Sirén valittiin vuoden kaupunkilaiseksi Helsingissä.

Tikka uskoo, että Ravintolapäivän perusperiaate tulee pysymään samana vaikka tapahtuma kasvaisikin.

"Tapahtumaa järjestetään käyttäjälähtöisesti ja pyritään kehittämään osallistujien palautteen mukaan."

Saattaa olla niinkin, että näkyvyyden ja tunnustusten myötä Ravintolapäivän kansalaistottelemattomuus vaikuttaa osaltaan positiivisesti viranomaistahojen toimintaan.

Esimerkiksi Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen on kiitellyt Ravintolapäivän näyttäneen viranomaisille, että asioita voi tehdä myös toisin.

Turussa ei samanlaista vastaanottoa virallisilta tahoilta ole kuulunut. Niin Ravintolapäivän taustaorganisaatiossa vaikuttava Tikka kuin myös ravintoloitsijat Sallinen ja Sipilä toteavat, että Turussa tärkeitä päätöksiä tehtäessä kaupunkilaisten mielipiteitä ei tunnuta juuri otettavan huomioon.

"Siksi onkin vaikea nähdä, että kaupungilta tulisi tunnustusta kaupunkilaisten itsensä järjestämästä tapahtumasta", Sallinen huokaa.

Yhteisöllisyyden

luomista

Jos Tikka itse perustaisi Ravintolapäivänä ravintolan, olisi se pieni ja kodikas, esimerkiksi aamiaisravintola tai marenkikahvila tiedottajan omassa kodissa.

"Tärkeintä minulle tapahtumassa on ihmisiin tutustuminen ja yhteisöllisyys", Tikka toteaa.

Sallinen komppaa.

"Tärkeämpää kuin ylelliset ruoat tai puitteet on inhimillisen koon säilyttäminen".

Sipilän unelmissa siintää saunomisen ja brunssin yhdistävän ravintolan perustaminen.

Ravintolapäivän konseptin pohtiminen tuntuu avaavan kolmikon ideahanat. Tikka kuuluttaa samanlaista toimintaa muillekin aloille esimerkiksi tyhjiä toimitiloja hyödyntävien pop up -näyttelyiden muodossa.

"Ravintolapäivän antihierarkkisen rakenteen toivoisi siirtyvän moniin muihinkin tapahtumiin", Sallinen toteaa.

"Kaikkein siisteimmät jutut ovat yleensä niitä kaikista yksinkertaisimpia. Turussa voisi järjestää vaikka kaupunkilaisten talviriehan, johon kaikki saisivat osallistua", ideoi Tikka.

Juuri väliaikaisuus ja leikillisyys tuntuvatkin olevan elävän kaupunkikulttuurin keskeisiä periaatteita.

Sipilän mielestä ajatus suomalaisista vetäytyvinä ja epäsosiaalisina on aikansa elänyt. Ravintolapäivä on yksi esimerkki uudenlaisen yhteisöllisyyden luomisesta. Kaikki kolme toteavat tapahtumassa ehdottomasti hienointa olevan sen kyky tuoda yhteen ruoan äärelle mitä erilaisimpia ihmisiä yllätyksellisiin paikkoihin.

Teksti: AURA NIKKILÄ

Kuvat: JOHANNA POROLA

Seuraava Ravintolapäivä järjestetään lauantaina 4.2. Ilmoittautumiset ravintoloitsijaksi ja lisätiedot ravintoloista: ravintolapaiva.com