Kulttuuri
26.10.2011

Risteileviä ajatuksia

  • Satu Haapala ohjaa venyttelyä, lukee runoja ja rentoutuu samanaikaisesti runomeditaatiossa.

Runomeditaatio on keidas keskellä arkea.

Runomeditaatiotunnilla tehdään pitkiä rauhallisia venytyksiä alustalla istuen. Ohjaaja lukee samalla mieltä rauhoittavia runoja hiljaisen rentoutusmusiikin soidessa taustalla. Loppuhuipennuksena on rentoutus, jonka aikana on jopa lupa nukahtaa.

Kun meditoinnissa pyritään usein tyhjentämään ajatukset, annetaan runomeditaatiossa ajatusten tulla ilman, että niihin takerruttaisiin. Runo toimii meditoinnin apuna ja auttaa pysähtymään.

"Runokuvat pyyhkäisevät silityksellä sielua ja ajatuksia sulkien arjen pois", runomeditaation ohjaaja ja runoilija Satu Haapala summaa.

Kokemuksena runomeditaatio on jokaiselle erilainen. Se opettaa kohtaamaan ja hyväksymään itsensä sellaisena kuin on.

"Ajatus runomeditaatiosta syntyi omasta tarpeestani oppia rauhoittumaan ja hengittämään", Haapala paljastaa.

Kroonisesta hyperventilaatiosta kärsivä Haapala on meditoinnin kautta oppinut syventämään hengitystä kiireenkin keskellä. Sairaus on pakottanut hänet tietoisesti pysähtymään ja tarkkailemaan hengitystään.

Runojen kautta Haapala purkaa sairauden aiheuttamaa turhautumistaan. Myös hänen viimeisin runoteoksensa Pirunpelto (2009) on syntynyt näiden tunteiden pohjalta.

Runomeditaatiossa hän lukee muiden kirjoittajien runojen lisäksi myös omia runojaan.

Apu

unihäiriöisille

Haapalalla on jumppien ohjaamisesta yli kymmenen vuoden kokemus. Runoilijana kirjallisuuden yhdistäminen terveyteen tuntui luonnolliselta. "Runomeditaatio sopii hyvin myös unihäiriöisille", Haapala neuvoo.

Hän kuitenkin muistuttaa maallikon lähestymistavastaan.

"Runomeditaatio ei paranna, mutta se auttaa."

Tämä näkyy pilottiryhmältä saadusta positiivisesta palautteesta. Viimekeväisen ryhmän toiveena oli, että runomeditaatiota järjestettäisiin joka ilta.

Runoviikolla runomeditaatiota järjestetään neljä kertaa, minkä jälkeen se jatkuu kerran viikossa Lemun kirjastossa. Mukaan tarvitsee jumppa-alustan.

"Älkääkä unohtako villasukkia!"

Teksti: NOORA LEHTIMÄKI

Kuva: LAURI HANNUS

Runomeditaatiota voi kokeilla Varsinais-Suomen runoviikolla 5.–13.11.

Lisää: www.vsrunoviikko.net