Kulttuuri
03.05.2012

Sokerihuurrettu eläintarha

Amerikkalainen hattaramaisuus pilaa dramaattisen lähtökohdan elokuvassa Koti eläintarhassa.

ELOKUVA. Hollywoodissa osataan tuottaa siirappia, vaikka alkuperäistarinassa olisi ainesta varteenotettavalle draamalle. Vanhaan kaavaan luottaa sitä aikaisemminkin harrastanut ohjaaja Cameron Crowe elokuvassa Koti eläintarhassa. Tositarinaan perustuvassa pätkässä juuri leskeksi jäänyt mies pakkaa kaksi lastaan autoon, ostaa vanhan ränsistyneen eläintarhan ja laittaa paikan kuntoon. Todellisuudessa tämän teki brittiläinen toimittaja, mutta jenkit aloittivat muutokset siirtämällä tarinan Kaliforniaan.

Lopputulosta voi luonnehtia kesyksi perhe-elokuvaksi. Erilaiset eläinkohtalot ja kevyet vitsit kuljettavat tarinaa yllättävän sujuvasti. Traagisessakin elokuvassa on kuitenkin ikävällä tavalla hyödynnetty Hollywoodin sokerointitekniikkaa, joten juoni tuntuu epätodelliselta, vaikka käsikirjoituksessa on hyödynnetty täyttä faktaa.

Koti eläintarhassa on silti näyttelijöiden elokuva. Hurmuripoika Matt Damonista on viimein kasvanut lähes uskottava jokamies. Lähinnä flirttailevat tai toisinaan jopa pökkelömäiset ilmeet ovat vaihtuneet huolista uurtuneisiin kasvoihin. Vaikka Scarlett Johansson on jälleen raikas oma itsensä, kaunotar ei silti sovi työkseen paskaa lapioivan rooliin. Suurin plussa on kuitenkin lapsinäyttelijä Maggie Elizabeth Jones, joka jopa ärsyttävän pirteänäkin on suunnattoman suloinen.

Kun ääniraidalle on ovelasti vielä lisätty muun muassa Jónsia, Wilcoa ja Bon Iveria, onnistuu elokuva hieman sulattamaan jenkkiläisen sokerikuorrutuksen kovertamaa tarinaa. **1/2

IDA KANKAANPÄÄ

Koti eläintarhassa (We Bought a Zoo. USA 2011)

O: Cameron Crowe

N: Matt Damon, Scarlett Johansson, Thomas Haden Church, Colin Ford, Maggie Elizabeth Jones