Kulttuuri
22.02.2017

Speksi – ainutkertainen sukellus improvisaatioteatteriin

Teksti:
Anita Hartikainen
Kuvat:
Leo Brinkmann & Katarina Karjalainen
  • TLKS:n speksi Sirkus verissä kertoo talousvaikeuksissa kamppailevasta kiertävästä sirkuksesta.

TLKS Speksi loihtii yli sadasta lääkisläisestä näyttämötaitelijoita. Ainutlaatuinen tilaisuus esiintyä parrasvaloissa houkuttaa ennen uraa lääkärinä.

Speksi on vuorovaikutteista opiskelijateatteria, joka yhdistää improvisaatiota, musiikkia ja tanssia. Yleisö voi keskeyttää näytelmän huutamalla ”omstart”, jolloin esiintyjät esittävät saman kohtauksen uudella tulkinnalla yleisön toiveiden mukaan.

Turun lääketieteellisessä tiedekunnassa osallistuminen musikaalin tekemiseen on monen opiskelijan unelma.

”Kun tietää valmistuvansa lääkäriksi, tekee mielellään tällaista, kun vielä voi,” TLKS Speksin tuottaja Sofia Grönroos kertoo.

Monelle lääkisläiselle speksi on ainutkertainen kosketus teatteriin. Harrastuksesta tulee usealle rakas ja yhteisissä speksitapahtumissa käy myös valmistuneita.

Tänä vuonna Turun yliopistossa järjestetään ennätykselliset seitsemän speksiä. Vanhin, jo 17 vuoden ikään yltänyt, TKLS Speksi on vakiinnuttanut asemansa. Nyt neljättä speksiään tekevät Sofia Grönroos ja ohjaaja Axel Juhola toteavat, että esityksen tekemiseen on löydetty toimiva kaava.

Heti syksyllä fuksit saavat kuulla speksistä ”joka tuutista”, ja syksyisin avoimiin improharjoituksiin voi osallistua ilman sitoutumispakkoa. Jatkuvuus varmistuu, kun työryhmässä on joka vuosi konkareita, jotka siirtävät tietonsa uusille tekijöille.

Osa speksaajista käyttää musikaalin tekemiseen satoja tunteja. Juhola kertoo, että speksi huomioidaan opiskelijoiden toivomuksesta myös lukujärjestyksissä.

”Speksiryhmällä on kolmannessa periodissa vain vähän lähiopetusta.”

Speksin rakentaminen on omanlaistaan ”lähiopetusta”. Juhola ja Grönroos kertovat, että speksin tekeminen opettaa vuorovaikutustaitoja työelämää varten.

”Esiintymistaitojen harjoittelu ja pelkojen voittaminen auttavat kohtaamaan sosiaalisia tilanteita.”

 

Tämän vuoden speksinäytelmä Sirkus verissä kertoo talousvaikeuksissa kamppailevasta kiertävästä sirkuksesta. Vuoteen 1912 sijoittuvassa esityksessä käsitellään syrjintää ja katkeruutta.

Opiskelijat ovat kirjoittaneet näytelmän tiimissä, jota Turun ylioppilasteatteristakin tuttu käsikirjoituskouluttaja Eevastiina Kinnunen on käynyt kouluttamassa. Henkilöhahmoja ja teemoja on rakennettu improharjoituksilla.

Esiintyjiltä ei ole vaadittu erityisosaamista. Jongleerausta ja muita taitoja on opeteltu yhdessä. Lavalla nähdään sirkuksen klassikkohahmoja elävästä tykinkuulasta parrakkaaseen naiseen. Erilaisuuden takia kiusattujen ja syrjittyjen hahmojen takaa löytyy tavanomaisten pulmien kanssa painivia ihmisiä.

”Temppuilun sijasta keskitytään takahuone-elämään ja sirkusesiintyjien arkipäiväisiin ongelmiin.”

Sirkus verissä esitetään Turun Linnateatterissa. Lisäksi TLKS Speksi vierailee Helsingissä, Kuopiossa ja Tampereella.

Kävijöitä odotetaan noin 2 500. Yleensä yleisössä on sukulaisia, ystäviä sekä tiedekunnan entisiä ja nykyisiä opiskelijoita. Yleisö löytää myös vierailunäytöksiin, koska esityksessä on opiskelijoita kaikkialta Suomesta.

”Teemme yhteistyötä esimerkiksi Kuopion lääkiksen speksin kanssa ja käymme katsomassa toistemme esityksiä.”

 

TLKS Speksi rahoitetaan lipputuloilla ja sponsorien tuella. Lisäansioita tienataan improkeikoilla klinikoilla, vuosijuhlissa, pikkujouluissa ja yksityisissä juhlissa. Voittoa esitys ei tavoittele.

”Emme edes tiedä, paljonko tämän vuoden budjetti on”, Grönroos kertoo.

Turkulaisten speksien tuottajat tapaavat toisiaan ja jakavat vinkkejä esimerkiksi tekniikkahankintoihin. Kilpailua speksien välillä ei ole, eikä sitä toivota.

Tärkeintä on speksikulttuurin edistäminen yhdessä.

 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Turkulaisessa humanistispeksissä seurataan historian opiskelijaa, joka imaistaan aikamatkalle suomalaisen humanismin historiaan.

Humanistit lavalle ensimmäistä kertaa

Tänä keväänä ensi-iltansa saa kaikkien aikojen ensimmäinen Turkulainen humanistispeksi. Unelma esityksestä pyöri pitkään monen järjestöaktiivin mielessä.

”Viime kesänä oikeat ihmiset kohtasivat toisensa ja speksi polkaistiin alulle”, kertoo markkinointi- ja viestintätiimin Kukka-Maaria Wessman.

Aino – Aika turkulainen seikkailu -speksissä seurataan historian opiskelijaa, joka imaistaan aikamatkalle suomalaisen humanismin historiaan. Matkalla koetaan niin Turun palo kuin noitavainot sekä paljastetaan akateemisten merkkihenkilöiden takana piilevää
rosoisuutta.

”Saimme juuri tietää, että speksin kaikki näytökset on loppuunmyyty, eli 600 paikkaa tuli täyteen.”

Vapaaehtoisia on kuutisenkymmentä. Speksaajia tulee lähes jokaisesta yli kahdestakymmenestä humanistisesta oppiaineesta.

Ensiesityksen varovainen budjetti on 8 000 euroa. Se koostuu lipputulojen lisäksi avustuksista, sponsorilahjoituksista sekä promobileiden tuotosta. Suurimman osan budjetista lohkaisee esitystilan vuokra.

Ensimmäisenä vuonna esityksiä on vain Turussa. Tulevaisuudessa speksi haluaisi vierailla Porissa ja Helsingissä.

Kevään ensi-illat

Turun ylioppilaslehti julkaisee arvostelut spekseistä verkkosivuillaan.

TLKS Speksi
21.2. Sirkus verissä

Turkulainen humanistispeksi
1.3. Aino – Aika turkulainen seikkailu

TuKY Speksi
6.3. Keinoja kaihtamatta

Lex Speks
7.3. Wrong Direction – Kadonneen maineen metsästäjät

I/O-Speksi
18.3. Tuleen kätketty

Qmespeksi (Rauma)
30.3. Jounin kauppa  

Hybridispeksi
12.4. Kruunun kohtalo – Kalevalan perintö