Kulttuuri
12.10.2011

Stuntman joutuu vaikeuksiin

  • Nicolas Winding Refnin Drive palkittiin keväällä Cannesin elokuvajuhlilla parhaasta ohjauksesta.

Tanskalaisohjaaja teki David Lynch -tyyppisen elokuvan.

Nicolas Winding Refn palkittiin keväällä Cannesin elokuvajuhlilla parhaasta ohjauksesta. Kyseessä oli James Sallisin romaaniin perustuva elokuva Drive. Se ei ole ohjaajansa parhaimpia, mutta ei toki huonoimpiakaan teoksia. Elokuva kertoo Ryan Goslingin esittämästä nimeltä mainitsemattomasta miehestä, joka toimii päivisin stunt-miehenä elokuvien takaa-ajokohtauksissa ja iltaisin keikkakuskina rikollisille.

Eräänä päivänä kuljettaja törmää vahingossa samassa kerroksessa asuvaan nuoreen naiseen ja tämän pieneen poikaan. Parin välille alkaa selvästi kehittyä jotain. Orastava suhde loppuu kuitenkin alkuunsa, kun naisen vankilassa ollut mies palaa kotiinsa. Kuljettaja päättää kuitenkin auttaa perhettä pääsemään uuteen alkuun. Siinä hän tekee ratkaisevan virheen.

Drive muistuttaa tyylillisesti joitakin David Lynchin elokuvia. Vaikutteet eivät kuitenkaan näy liikaa. Refn on saanut aikaiseksi mielenkiintoisen elokuvan miehestä, joka ei tunnu olevan läsnä omassa elämässään. Jokin lopullinen taika elokuvasta kuitenkin puuttuu. Kaikki on kohdillaan, mutta samalla jonkin verran vinossa. Erityisesti alkupuolisko on hieman liian pitkä. Ensimmäisen tunnin aikana on turhan paljon tyhjäkäyntiä. Vähempikin toisto olisi riittänyt.

***½

Teksti: HENRI WALTTER REHNSTRÖM

Kuva: FS FILM

Drive (USA 2011)

Ohjaus: Nicolas Winding Refn

Pääosissa: Ryan Gosling, Carey Mulligan, Bryan Cranston, Albert Brooks, Ron Perlman