Kulttuuri
09.11.2011

Suomalaismamu joutuu pinteeseen

  • Juho Milonoff (kuvassa) riehuu veljensä Eeron kanssa Kjell Sundvallin uudessa jännärissä.

Kjell Sundvall ohjasi jatko-osan viisitoista vuotta sitten ilmestyneelle elokuvalleen.

Metsästäjät (1996) oli aikoinaan suuri jännärimenestys kotimaassaan Ruotsissa. Kjell Sundvallin ohjaama elokuva kertoi tukholmalaispoliisi Erikistä, joka palasi kotiseudulleen Norlantiin. Siellä hän sai vastaansa häikäilemättömän salametsästäjäporukan, jonka pomona toimi Jarmo Mäkisen näyttelemä suomalaiskarpaasi. Heistä selvittyään Erik palasi takaisin Tukholmaan.

Nyt ilmestyneessä jatko-osassa Pedon jäljillä Sundvall lähettää Erikin jälleen kerran Norlantiin. Tällä kertaa Erikin on tarkoitus johtaa tutkimuksia rikostapauksessa, jossa Elin-nimisen tytön uskotaan tulleen murhatuksi. Ruumis on tosin vielä kadoksissa.

Muukalaisvihamielisillä norlantilaispoliiseilla on kuitenkin jo varma syyllinen tiedossa. Paikkakunnalla närää aiheuttanut suomalaistaustainen väkivaltarikollinen Jari Lipponen on luonnollisesti oiva syntipukki. Niinpä poliisit nappaavat mamun kiinni. Erik ei kuitenkaan usko Jarin syyllisyyteen. Sen sijaan tutkimuksiin osallistuvalla paikallisella poliisilla Torstenilla ei tunnu olevan puhtaat jauhot pussissa.

Hieman laahaavan oloisen alun jälkeen Pedon jäljillä etenee kohtalaisen oikeille uomille. Jännitys pysyy yllä loppua kohden, vaikka mitään suuria yllätyksiä ei ole luvassa. Ykkösosan vaikuttavuutta Sundvall ei onnistu saavuttamaan. Pituuttakin yli parituntisella elokuvalla on hieman liikaa.

Rolf Lassgård näyttelee vähäeleisen herkästi rehdin Erikin roolin. Peter Stormare on ilmiömäinen pahana Torstenina, jonka vittumaisuutta hän kasvattaa hienovaraisesti kohtaus kohtaukselta. Myös Juho Milonoffia on kiittäminen hyvin tehdystä suomalaismiehen roolista.

***

Teksti: HENRI WALTTER REHNSTRÖM

Kuva: FS FILM

Pedon jäljillä/Jägarna 2

(Ruotsi, 2011)

Ohjaus: Kjell Sundvall.

N: Rolf Lassgård, Peter Stormare, Tove Olsson, Juho Milonoff, Kim Tjernström