Kulttuuri
27.02.2013

Superäijä rymistelee menemään

Jason Stathamin tähdittämä kostotrilleri Parker etenee kaavamaisesti pitkin lama-Amerikkaa.

ELOKUVA. Parker (Jason Statham) on omaa kunniakoodistoaan vaaliva rosmo, joka tahtoo rahat ilman viattomien vahingoittamista. Mies ryöstää possensa kanssa maatalousmessut onnistuneesti, mutta keikan jälkeen rikostoverit kieltäytyvät antamasta Parkerille tämän osuutta. Kapinoiva Parker teilataan tienposkeen - tai näin lurjukset luulevat. Maalaisten pelastama mies nuolee haavansa ja lähtee Palm Beachiin hakemaan oikeutta vihulaistensa mafiayhteyksistä hetkahtamatta. Samassa metakassa vaarantuvat niin omat läheiset kuin Jennifer Lopezin esittämä kiinteistövälittäjä Leslie.

Alun perin film noiriksi kaavailtu Parker etenee ilman suuria kömmähdyksiä mutta hyvin ennalta-arvattavasti. Parkerin hahmoa ei pohjusteta juuri mitenkään, vaan rehti rikollinen -sapluunan oletetaan istuvan katsojan takaraivossa ilman taustatietojakin. Mies menee ja lahtaa naisten ihastellessa vierestä. Hahmonmuodostus on muutenkin kömpelöä, pahimmillaan sketsitasoista pipo päähän ja menoksi -meininkiä.

Humisevien palmujen etelässä kuvattu Parker on yllättävän ankea myös kuvallisesti. Otot ovat kliseisiä eikä moneen otteeseen käytetty sukkahousufiltteri paranna lopputulosta. Parkerissa onkin hulppeista miljöistä huolimatta ehtaa lama-ajan tunnelmaa. Statham tylyttää ihan kelvollisesti, mutta Bruce Willis -henkinen nasevuus ei oikein lähde.

* ½

Lauri Hannus

Parker (USA, 2013)

O: Taylor Hackford

N: Jason Statham, Jennifer Lopez, Michael Chiklis