Kulttuuri
27.11.2013

Surmaajasta syyttäjäksi

Ace Attorney -peleissä eivät riitele asiat vaan ihmiset. Oikeussali on elämää suurempien egojen näyttämö, jossa mielettömillä erikoiskyvyillä varustetut hahmot yrittävät kampittaa toisiaan kaikin mahdollisin keinoin. Oikeustieteilijöille syksyn pelivalinta on tässä.

Sarjan viidennessä osassa amerikkalaisen lakidraaman jäyhä mahtipontisuus ja japanilainen, pidäkkeetön mielipuolisuus paiskaavat kättä tuosta vain – aivan kuin olisivat aina tunteneet toisensa. Oikeusistuntojen alussa ollaan yleensä tutuissa asetelmissa, mutta sitten paikalle saattaakin pölähtää mustasilmäinen tähtisyyttäjä suoraan vankilasta. Tämä on tuomittu samuraimurhaaja, joka lietsoo koko salin pelon valtaan aggressiivisella lemmikkihaukallaan.

Istunnot ovat pelin kohokohtia. Niitä edeltävät tuntikausia kestävät tarina- ja tutkintaosuudet, jotka saattavat muodostua raskaiksi hahmojen hassuuden kääntyessä välillä rasittavuuden puolelle. Pölhöyden vastapainoksi peli onnistuu sopivasti vakavoitumaan ratkaisun hetkillä, ja lopulta todisteita ja tapahtumien kulkua saa miettiä aina huolellisesti.

Dual Destinies on sarjan ensimmäinen 3DS-peli, mutta suuria uudistuksia ei nähdä. 3D-näyttöä käytetään silmille armeliaasti. Käsikonsoleille täydellisesti sopiva Visual Novel -genre on tuottanut viime vuosina tuoreempiakin tapauksia kuin Ace Attorney, mutta oikeussalin viehätys kantaa vielä ainakin tämän osan.

Jos Nintendon laitetta ei taskusta löydy, pääsee sarjan kolmea ensimmäistä peliä testaamaan myös Applen kaupassa. Tosifaneille löytyy lisäksi Takashi Miiken tuore Ace Attorney -elokuva.

Risto Mikkonen

Phoenix Wright:

Ace Attorney - Dual Destinies

Capcom. 2013

Nintendo 3DS