Kulttuuri
13.12.2012

Surumielisiä sotaleikkejä

  • Jan-Erik Anderssonin teoksessa Ase 1–5 (2012) vuodenajat vaihtuvat betonisen aseen ympärillä.

Jan-Erik Andersson linkittää kutsunäyttelyssään yhteen lapsuuden sotaleikit ja Turussa käytävän taistelun vanhojen puutalojen kohtalosta.

NÄYTTELY. Galleriaan astuessa huomio kiinnittyy pitkän seinän kokonaan vallanneeseen musta-valko-harmaaseen teokseen, jonka taustalla sykkivät valokirjaimet kirjaimellisesti julistavat sotaa: WAR-teksti välkkyy Jan-Erik Anderssonin ja tämän 8-vuotiaan pojan toteuttamien sotapiirrosten läpi. Teoksessa näkyy lapsuuden leikkien muuttumattomuus sukupolvien vaihtuessa.

Näyttelylle nimen antanut teos nostattaa kysymyksiä esimerkiksi lapsuuden viattomuudesta sekä sodan ja leikin rajapinnasta. Mieleen hiipii synkkä ajatus siitä, että monille maapallon lapsille sota ei olekaan leikkiä vaan jokapäiväistä todellisuutta. Pasifistisen näkökannan Andersson tuntuu ottavan valokuvasarjassa, jossa betonista valettu ase makaa maassa läpi vuodenaikojen kierron. Ase ei maadu millään, mutta ainakaan sitä ei käytetä.

Kokonaisuus on yllättävän pelkistetty räiskyvästä ilmaisustaan tunnetulta Anderssonilta. Onnistuu hän tosin nytkin ujuttamaan näyttelyyn rakastamaansa ornamentiikkaa: kasvinosien siluetit piirtyvät luonnonmukaisina kuvioina lattialle asetetun ison asereliefin ja polvenkorkuisten luotien karheaan betonipintaan.

Gallerian alakerrassa on esillä YouTubessakin julkaistu videoteos The Destruction of Beauty (2011), joka kuvaa Sinisenä talona tunnetun jugendrakennuksen purkuoperaatiota. Talosta pelastettu parvekekonsoli kannattelee laajakuvatelevisiota, jonka ruutu näyttää koristeellisen puutalon karun kohtalon: kuormurin rautaleuka repii julman järjestelmällisesti taloa maan tasalle. Videoinstallaatio osoittaa karmivalla tavalla, ettei Turku ole edes kulttuuripääkaupunkivuoden lääkitsemänä parantunut taudistaan.

Ylä- ja alakerta tuntuvat hieman toisistaan irrallisilta vaikka linkkejäkin löytyy, esimerkiksi ajatus vallankäytöstä ja ihmistä isommasta koneistosta sekä sotien että kaupunkisuunnittelun taustalla. Näyttelystä jää apea ja surumielinen olo, mutta ajatuksia herättävällä tavalla.

AURA NIKKILÄ

Jan-Erik Andersson:

SOTA / KRIG / WAR

7.–30.12.2012

Galleria Å, Kaskenkatu 1

ti-pe 12-18, la-su 12-16