Kulttuuri
04.10.2012

Suuri galleriakartoitus

  • Museon yläkerrassa sijaitseva galleria on funktionalistinen valkoinen laatikko, toteaa raati Valokuvakeskus Peristä.

Tylkkäri esittelee kaupungin kiinnostavimmat galleriat.

Valokuvakeskus Peri

Wäinö Aaltosen museon huomaan parisen vuotta sitten muuttanut Peri tarjoaa hulppeat puitteet valokuvataiteelle. Museon yläkerrassa sijaitseva galleria on funktionalistinen valkoinen laatikko, joka muistuttaa hieman Avaruusseikkailu 2001:n interiöörejä. Ikkunattomaan Periin ei luonnonvalo tulvi, ja harrasta hiljaisuutta häiritsee vain ilmastoinnin hurina.

Esillä oleva Henrik Malmströmin näyttely Welcome to Nomore on vaatimattoman oloisista mustesuihkutulosteista rakennettu ryhdikäs kuvakokonaisuus. Sarja on hitaasti avautuva tutkielma siitä, miten ihmiset tekevät maailmalle ja toisilleen.

Galleriakäynnin yhteydessä voi katsastaa myös museon tarjonnan, pääsymaksua vastaan tosin. Toki pennosensa saa käytettyä myös pienessä museopuodissa, josta löytyy taidekirjallisuuden lisäksi kaikkea pientä kivaa.

Alakerran Cafe Wäinöstä saa hyvää teetä, tummapaahtoista kahvia ja täytettyjä croissantteja. Ison akvaarion alla on hyvä sulatella herkkujen lisäksi juuri koettuja taide-elämyksiä.

Itäinen Rantakatu 38

ti-su 10-18

www.peri.fi

21.9.-14.10.

Henrik Malmström: Welcome to

Nomore

Galleria Å

Kaskenmäessä, ravintola Uuden Apteekin naapurissa, sijaitsee Turun taiteilijaseuran ylläpitämä Galleria Å. Kaunis vanha ulko-ovi aukeaa suoraan pieneen mutta valoisaan galleriaan. Natisevia ja jyrkkiä rappusia pitkin laskeudutaan alakerran pienempään ja pimeämpään tilaan, joka soveltuu oivallisesti projisoinneille.

Turun gallerioista Å on perinteikkäimmästä päästä: sen taiteilijat ovat yleensä jo suosionsa vakiinnuttaneita ja yleisökin hieman varttuneempaa. Seinään teosten viereen liimatut pienet punaiset pallukat todistavat, että taidetta ostetaan yhä, ja kuuleman mukaan Galleria Å:ssa esillä olleita teoksia voi myöhemmin bongata esimerkiksi Kiasman näyttelyistä.

Paraikaa esillä oleva turkulaisen kuvataiteilija Tiina Vainion näyttely koostuu maalauksista, joissa miehisiä aiheita, työkoneita, käsitellään tyttömäisen hempeällä otteella.

Taiteilijaseuran tärkeimpiin tehtäviin gallerian pitämisen lisäksi kuuluvat sen jäsenten etujen valvominen ja kotimaisen taiteen edistäminen. Turun taiteilijaseuran toiminta näkyy loka- ja marraskuussa Turun kaupunkikuvassa Fluxations-tapahtuman paikkasidonnaisina taideteoksina, jotka tuovat valoa ja piristystä syksyisen pimeään Aurajokirantaan.

Kaskenkatu 1

ti-pe 12-18, la-su 12-16

www.turuntaiteilijaseura.fi/gallery

14.9.-7.10. Tiina Vainio: Ihanat koneet

Titanik-galleria

Titanik on helppo löytää: se sijaitsee aivan Aurajoen rannassa keskellä kaupunkia ja muistuttaa hieman itäeurooppalaista metroasemaa.

Entinen yleinen käymälä sai uuden elämän taiteilijayhdistys Arten muuntaessa sen galleriaksi vuonna 1988. Isoista ikkunoista virtaa luonnonvaloa etummaiseen tilaan. Perällä on vielä kaksi pienempää huonetta, jotka mahdollistavat monenlaiset näyttelyripustukset.

Tällä hetkellä esillä oleva Henri Hagmanin näyttely tuo Titanikin seinille lähes väkivaltaisen värikylläisyyden, joka vie mielikuvia action paintingista asteekkipyramideihin.

"Näyttelyiden lisäksi Titanikissa järjestetään paljon tapahtumia ja työpajoja" toimiston puolella istuskeleva Sakari Tervo, Arte ry:n tuore jäsen, kertoo.

Kaiken muun ohella Arte pyörittää uusmediataiteeseen keskittynyttä kansainvälistä residenssitoimintaa.

Pittoreski yksityiskohta: Titanikin toimistosta löytyy soittoniekkoja odottava balalaikka. Suoraan gallerian yläpuolella on opiskelijoille rakas Liljan patsas puistoineen, jonne voi taidenautintojen jälkeen kavuta piknikille.

Itäinen Rantakatu 8

ti-pe 12-18, la-su 12-16

titanik.fi

20.9.-14.10. Henri Hagman: (Hommage Leif Färdingille) ja muita maalauksia

B-galleria

B-galleria löytyy punaisen jugendtalon kivijalasta Aninkaistenmäen rinteestä. Ohikiihdyttävien autojen kumu on sateisena sunnuntainakin melkoinen, mutta sisälle galleriaan astuessa ympäristö hiljenee. Tai ei aivan: videoteoksesta kuuluu napsahduksia ja porinaa, vedenalaisia ääniä, ja askeleet kaikuvat tilassa.

Näyttelytilan katto on melko matalalla, mutta lattialla juoksee kaunis shakkikuvio. Pienen kaksion kokoinen tila taipuu ripustettavien teosten lisäksi installaatioiden, keikkojen ja performanssien näyttämöksi.

Ja onpa galleriassa oma kauppakin: B-butik tarjoaa vintagevaatteita, kasari-LP:itä ja kotimaista muotoilua. Butiikki toimii myös ylimääräisenä näyttelytilana sekä avajaisiltojen keittiönä, jonne iloinen kaaos usein tiivistyy.

Galleria toimii vapaaehtoisvoimin.

"Olen ollut mukana galleriaa pyörittävän Suunnitelma B -yhdistyksen toiminnassa nelisen vuotta. Tapahtumia on tullut koko ajan lisää ja niiden sisällöt ovat monipuolistuneet. Alkuperäinen yhdistyspohjainen toiminta voi hyvin, ja uudet aktiivit ovat tervetulleita mukaan", sanoo gallerialla päivystänyt Sami Paronen.

Näyttelyaikaa voi hakea kuka tahansa. Taiteilijan maksama galleriavuokra on melko kohtuullinen, joten B:llä esittäytyy usein nuoria tai vastavalmistuneita taiteilijoita.

Aninkaistenkatu 5

ti-pe 12-18, la-su 12-16

bgalleria.net

5.10.-28.10. PORTAALI: Milja Laurila, Paula Lehtonen, Tuomo Rainio, Mikko Rikala ja Pauli Tapola

Köysiratagalleria

Köysiratagalleria on Turun hauskimman muotoinen galleria. Varvintorilla Taideakatemian ja Konservatorion välissä sijaitsevaan galleriaan mennään sisään metallisen lieriöön kätkettyjen kierreportaiden kautta ja tila itsessään on oikeastaan ilmaan vedetty pötkö taloa. Erikoinen muoto aukeaa historian kautta: pylväiden varassa leijuva pitkä rakennus on entinen köysitehdas.

Pitkulainen tila toimii myös käytävänä, eikä hienoisessa virastomaisuudessaan välttämättä tee oikeutta näyttelyille. Seinäpinnan rikkovat molemmin puolin ikkunat ja ulos katsoessa yllättyy: joen suuntaan aukeaa laaja näkymä Sigyn-laivan yli vastarannalle ja toisella puolella näkymää hallitsevat WTC:n kaksoistornit, joiden koko on varsinaissuomalaisen vaatimattomuuden hengessä vain viitisen kerrosta.

Tornien välissä sijaitseva ylikulkusilta jatkaa köysitehtaan arkkitehtonista teemaa.

Köysiratagalleriassa pääsee todistamaan tulevaisuuden taiteilijalupausten ensiaskeleita, sillä pääosin esillä on vielä opiskelevien sekä vastavalmistuneiden kuvataiteilijoiden ja valokuvaajien töitä.

Viereisessä Turun konservatorion opiskelijaruokalassa voi lounaan syömisen ohella käydä toteamassa, etteivät ne taideopiskelijat nyt niin paljon yliopistolaisista eroa. Vanhaan telakkahalliin rakennettu korkea ruokailutila vetää vertoja mille tahansa Yliopistonmäen ruokaloista.

Linnankatu 56

ma-pe 12-17

www.facebook.com/koysiratagalleria

3.10.-12.10. Slutwalk Turku: Slutwalk on nyt catwalk!

Teksti: Lauri Hannus ja Aura Nikkilä

Kuvat: Kristian Tervo