Kulttuuri
04.12.2014

Tähtiin kirjoitettu virhe

Teksti:
Ilkka Hemmilä

Elokuva-alan satiirissa starakultin hehku ei lämmitä rikkinäisiä mieliä.

Edellisessä elokuvassaan Cosmopolis taituriohjaaja David Cronenberg sukelsi New Yorkin pörssihaiden tunteettomaan mielenmaisemaan ja talouskeskeisen maailmankuvan mätäpaiseisiin. Hänen uusi ohjaustyönsä Maps to the Stars tarjoaa vastaavan käsittelyn Hollywoodin tähti-imagolle.

Cronenberg ei sukella glamourin takaiseen rappioon suurena paljastuksena. Hänen Hollywoodissaan se on lähtökohta, jossa hahmot ovat eläneet kauan jo ennen kuin katsoja saapuu sitä todistamaan.

Krooninen tupakointi, alati siemailtava alkoholi, tutut lääkesekoitukset, vastuuton irtoseksi, vastenmielisen rikkonaiset perhesuhteet ja kulisseissa tapahtuva juonittelu eivät ole tähtielämän glamourinhohtoisia sivutuotteita, vaan arkisia ja innottomia rattaita, jotka pitävät unelmatehtaan toiminnassa. Tätä näkökulmaa korostaa Cronenbergin totutun etäinen, tarkkaileva ohjaustyyli.

Railakkaan satiirin ja käsistä karanneen sisäpiriivitsin välissä taiteileva sisältö on absurdin liioiteltu. Hollywood-elämän siloteltua julkisuuskuvaa romutetaan välittämättä hienotunteisuudesta.

Oman elämänsä gloriaswansoniksi matkaa tekevä himmentynyt tähti Havana Segrand (Julianne Moore) saattaa olla fiktiivinen, mutta se ei haittaa piikittelyn osuvuutta. Eräässä kohtauksessa hän kohtaa maineen, mammonan ja mömmöjen täyttämää elämää Star Wars –vuosinaan täysillä kokeilleen Carrie Fisherin.

Roolitus toimii elokuvan joka tasolla. Moore on hermoromahduksen partaalta itseään kokoavana päähahmona odotetun loistava. Hänen lisäkseen toimiva roolitus hyödyntää monissa tähtirooleissaan etäisiltä vaikuttaneita John Cusackia ja Robert Pattinsonia puristamalla näistä halveksittavat sivuhahmot.

Toisaalta draamaelokuvana Maps to the Starsin hahmolähtöisistä painotuksista on hankala saada otetta voimakkaista roolisuorituksista huolimatta. Tämän seurauksena sinänsä virkistävä teos viihdyttää erityisesti elokuvanystäviä, muttei nouse aivan uudeksi Sunset Boulevardiksi.

***½

Maps to the Stars
(Kanada & USA, 2014, 111 min)
O: David Cronenberg; N: Julianne Moore, Mia Wasikowska, John Cusack