Kulttuuri
11.05.2009

Taide kuuluu kaduille

Taidetta ei pitäisi tulevassa kulttuuripääkaupungissa sulkea pelkkiin museoihin. Parhaimmillaan julkiset teokset voivat määritellä tilaansa uudelleen. Tai vain piristää päivää, kuten yliopistoaluetta valvova Posankka todistaa.

Turussa kesäkuun alkuun liittyy parikin kaupunkitaidetapahtumaa. Turun taiteilijaseura pitää kansainvälisen ympäristötaidetapahtuman Fluxations 2009:n Aurajoen rannalla ja sen läheisyydessä 1.–13.6. Teokset ovat nähtävillä syyskuun loppuun asti. Ympäri kaupunkia levittäytyy puolestaan nelipäiväinen Olohuone 306,4 km². Kaikille vapaaseen, 3.–6.6. järjestettävään tapahtumaan, kuuluu muun muassa kaupunkitilaan liittyviä esityksiä, kirjoituksia, luentoja ja työpajoja. Lisäksi eri puolille kaupunkia valmistetaan väliaikaisia installaatioita.
"Tapahtumat on käytännön syistä järjestetty samaan aikaan. Mutta niiden henki on erilainen. Fluxations tarjoaa ympäristötaidetta suuremmassa mittakaavassa, kun Olohuone on intiimimpi. Ne oikeastaan täydentävät toisiaan", kertoo Fluxationsin tuottaja Arja-Maarit Puhakka.
"Olohuoneen tarkoituksena on, että kaupunkiympäristöstä voi kuka vain kaupunkilainen saada uusia elämyksiä arkisella maidonhakureissulla", toteaa Olohuone ry:n tuottaja Lotta Kotilahti.

Olohuoneen kaupunkiteokset on alusta saakka suunniteltu johonkin tiettyyn paikkaan. Näin se kykenee käymään vuorovaikutusta ympäristönsä kanssa. Kuitenkaan Turun katujen taide-elämykset eivät ole sidoksissa pelkästään näihin tapahtumiin.
"Turussahan on paljon kaikenlaisia veistoksia. Kuitenkaan hienojakaan peruskaupunkikuvaan kuuluvia teoksia ei varmasti tule joka kerta ulkona liikkuessaan tarkasti tutkittua. Olohuone voi inspiroida tutkimaan myös pysyvää kaupunkikuvaa uusin silmin", toivoo Kotiranta.

Jo pienellä kävelymatkalla YO-kylästä keskustaan löytyy paljon ihasteltavia töitä. Toisaalta on kalliisti tuotettuja pönöttäviä patsaita, toisaalta radanvarsiin ja hylättyihin tehdasrakennuksiin suihkittuja laittomia graffitteja.
"Graffiti voi olla ihan yhtä arvokas taideteos kuin näköispatsaskin, kunhan sen olemassaolo on oikein perusteltu ja siihen on kysytty lupa", toteaa Kotilahti.
Puhakka on samoilla linjoilla.
"Töhryt ovat toisaalta elävää kaupunkikuvaa sekä yksi ilmaisumuoto ja tulkinta kaupunkiympäristöstä muiden joukossa. Kuitenkin ne ovat usein ihan väärässä paikassa ja saattavat siksi herättää negatiivisia tunteita ennemmin kuin avata ihmisiä huomaamaan uusia asioita ympäristöstään."

Sanotaan, että kaupunkitilaan ilmestyy töhryjä, koska itsensä toteuttamiselle ei ole muuta kanavaa. Olohuone pyrkiikin olemaan kaikille kansalaisille avoin monialainen ja luova tapahtuma. Kaupunkitilaa ei kuitenkaan pääse muokkaamaan mielin määrin. Peruskansalaisten taiteilu jää enimmäkseen jokirantaan, Kirjan talon ja Ylioppilasteatterin pihaan sijoittuvalle Avoimelle pihalle. Olohuoneen ympäri kaupunkia toteutettavia teoksia voi toki ehdottaa kuka vain. Kummankin taidetapahtuman kaikille teoksille haetaan kuitenkin asiaan kuuluvat luvat kaupungin kiinteistölaitokselta.

Teksti: Paavo Ihalainen
Kuva: Johanna Naukkarinen

Turun ylioppilaslehti 9/2009 (8.5.)