Kulttuuri
27.11.2013

Taiteellisen intohimon perässä ulos baareista

Maija Vilkkumaa ei kaipaa menneeseen. Menestyksekkään uransa jäähylle laittanut muusikko kirjoitti romaanin ja jatkoi ohessa yliopisto-opintojaan päätyen kvanttifysiikan pariin.

Hiljaiselostaan huolimatta Maija Vilkkumaalla on pitänyt kiirettä. Esikoiskirjailijan lisäksi Maija Vilkkumaa on tuore humanististen tieteiden kandidaatti. 1990-luvun alussa alkaneet Suomen kielen opinnot ovat loppusuoralla, sillä maisterintutkintokin on loppusilausta vaille valmis.

Vilkkumaan romaani Nainen katolla herättää kysymyksiä, mutta antaa myös tietoa. Vilkkumaan tekemisiin tarkemmin perehtynyt lukija löytää tekstistä kirjailijan omia elämänkokemuksia. Romaani välittää kirjoittajastaan älykkään ja hyvin yleissivistyneen kuvan.

"Tuntuu, että tiedän hirveän vähän asioita", Vilkkumaa pohtii. Kuitenkin romaani käsittelee sujuvasti esimerkiksi kvanttifysiikkaa. Twitterissä Vilkkumaata seuraava tietää hänen haalineen tutkinnostaan puuttuvia opintopisteitä Helsingin yliopistolla kvanttifysiikan filosofian luennoilta.

Hirveän vähän tietäväksi ihmiseksi Vilkkumaa kuvailee kvanttifysiikan kiemuroita kiusallisen hyvin, vaikka myöntääkin humanistina välillä ajatelleensa, ettei tajua fyysikoiden puheesta mitään. Kiinnostiko kvanttifysiikka kirjan takia, vai onko se kirjassa oman kiinnostuksen takia?

"Kvanttifysiikka kiinnosti muutenkin. Välillä kuitenkin mietin, pitäisikö se poistaa kirjasta, sillä en tiennyt siitä tarpeeksi. Toisaalta se toi kirjaan uusia tasoja", Vilkkumaa miettii.

Kiinnostustaan kvanttifysiikkaan Vilkkumaa ei osaa selittää.

"En muista, mistä kiinnostus lähti. Sain Anton Zeilingerin Fotonien tanssi -kirjan, jossa puhutaan yleistajuisesti kvanttifysiikasta. Luin kirjan iloisesti lähes loppuun, kunnes en yhtäkkiä tajunnut enää mitään", Vilkkumaa muistelee.

Kvanttifysiikan filosofian luennolle Vilkkumaa päätyi samoista syistä kuin muutkin opiskelijat: sekä kiinnostuksen että tutkinnosta puuttuvien opintopisteiden takia.

"Tuntuu siltä, että maailmassa on taas mahdollisuuksia"

Menestyneen tähden voisi kuvitella tottuneen saavutettuun elintasoon. Kirjoilla on kuitenkin vielä musiikkiakin vaikeampaa lyödä leiville. Kaksivuotisesta kirjoittamisesta toinen vuosi on rahoitettu kotihoidontuella, toinen Teosto-korvauksilla. Vilkkumaa ei halua ajatella kirjoittamisen taloudellista puolta, vaikkei toisaalta usko kirjalla rikastuvansa.

"Taiteilijan on uskottava talouden tulevan oman taiteellisen intohimon perässä. Uudet kokemukset ja haasteet auttavat luomisessa. Elämä tuntuu hiipuvalta, jos toistaa samoja kaavoja", Vilkkumaa pohtii.

Vanhoihin kaavoihin Vilkkumaa ei aio palata. Musiikkimaailma uusine mahdollisuuksineen houkuttelee. Parin vuoden takaiseen epätietoisuuteen ja pikkujoulusesongin yömyöhäisiin keikkoihin hän ei kaipaa.

"Haluan mieltää itseni kapteeniksi. Jos ei huvita mennä pikkujoulukeikoille, en mene", Vilkkumaa miettii ja muistelee parin vuoden takaista pikkujoulukeikkaa. Siellä katsoja ilmoitti juoneensa pullon kossua ja sammuvansa ennen kymmentä. Sellaiselle yleisölle puolen yön jälkeen esiintyminen ei ymmärrettävästi ole mielekästä.

"Siinä ei ole mitään kivaa ja yleisfiilis on huono. Mieluiten tekisi sellaisia keikkoja, joita itsekin haluaisi mennä kuuntelemaan. Puolenyön jälkeinen soittoaika ei ole mitenkään järkevä", Vilkkumaa miettii.

Ärsytystä Vilkkumaassa herättää myös suomalainen ravintolakulttuuri hankaline ravintoloitsijoineen. "Miksei voisi katsoa edes hetken omaa hirveää räkäläänsä, ja miettiä, miksei yleisö halua olla paikalla yhtään pidempään kuin on pakko", Vilkkumaa kysyy närkästyneenä.

Vilkkumaa tuntuu kyllästyneen myös rahan ensisijaiseen ajatteluun. Hienoja show-elementtejä halutessaan voi esiintyä vain tietynlaisissa paikoissa, jos taloudellisen yhtälön haluaa saada toteutumaan. Raha tulee vastaan kaikkialla. Toivottomuuteen Vilkkumaa ei kuitenkaan vaivu.

"Pitäisi itsekin jaksaa ajatella uudestaan, vaikka kaikki olisivat tottuneet toimimaan tietyllä tavalla. Kyse on kuitenkin vain siitä, kuinka paljon jaksaa innovoida asian ympärillä", Vilkkumaa miettii.

Tauko musiikista on antanut uusia näkökulmia. Nyt Maija Vilkkumaan haaveissa siintää esitys, joka yhdistää uuden musiikin visuaalisiin elementteihin. Hän aikoo lähteä seuraamaan unelmaansa saamansa apurahan turvin. Esitys on vielä abstraktilla tasolla, mutta uusia suuntia tekemiselle poissaolo musiikkibisneksestä on tuonut.

"En hakenut apurahaa siihen, että teen entiseen tapaan levyn ja lähden keikoille. Niin en enää halua tehdä. Nyt tuntuu taas siltä, että maailmassa on mahdollisuuksia."

Teksti ja kuva: Eino Nurmisto