Luottoresepti
18.03.2022

Takuuhyvä appelsiinikana – ruotsalainen ysäriruoka on yhteiskuntatieteiden opiskelijan luottoresepti

Teksti & Kuvat:
Anni Savolainen

Raisiolainen pariskunta syö säännöllisesti tätä ruokaa, joka alunperin löytyi ruotsalaisesta kokkauslehdestä 1990-luvulta.

”Ruuan laittaminen muille on minun rakkauden kieleni. Jos minut saa tekemään ruokaa, se on rakkauden osoitus”, Pihla Hänninen sanoo.

Hänninen on Raisiossa asuva yhteiskuntatieteiden opiskelija ja vapaa toimittaja. Hän kirjoittaa juttuja myös Tylkkäriin.

Lapsuudenkodistaan Hänninen ei sano saanensa suurta ruuanlaittoinnostusta, mutta selkeä käännöskohta oli vegaaniksi ryhtyminen vuonna 2016. 

”Se mullisti täysin minun käsitykseni ruuasta. Silloin minusta tuli myös ruokaharrastaja. Aloin ymmärtää ja hahmottaa asioita eri tavalla, ja ruuasta oli tavallaan intohimo”, Hänninen kertoo.

Hänninen pitää juhlien emännöinnistä. Hän arvelee myös laittavansa enemmän rahaa ruokaan kuin mihinkään muuhun asiaan.

Erityisen mieluista hänelle on paitsi mausteinen ruoka, myös vihannespitoinen ruoka sekä niin sanottu hearty food.

”Mahdollisimman maukasta ja hyvää kotiruokaa. Hyvistä raaka-aineista kokkaaminen on perushomma. Tykkään tehdä erilaisia soosseja ja wokkeja myös.”

 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Yleensä Hänninen suosii mausteisia ruokia, mutta tämä ruoka syntyy vähillä mausteilla.

 

Tällä palstalla Hänninen esittelee luottoreseptinsä, appelsiinikanan, joka on Hännisen puolison isän bravuuri. Resepti löytyi alunperin 1990-luvun ruotsalaisesta kokkauslehdestä.

”Tämä oli puolison perheen sunnuntairuoka, sellaista lohturuokaa saman pöydän äärellä.”

Hänninen on tehnyt reseptistä vegaanisen vaihtamalla kerman ja kanan vegeversioihin.

”Tämä on sellainen takuuhyvä ruoka. Tässä on simppelit raaka-aineet, ja ruoka hautuu puoli tuntia. Siinä keittyy samalla riisi tai ohra ja uunijuurekset.”

Juuri appelsiinikanassa hänet on yllättänyt se, miten vähillä mausteilla tulee maukasta.

Erityistä ruuassa on sekin, että ruoka on juuri oman puolison lempiresepti.

”Vaikkei minulla olekaan samaa historiaa ruuan kanssa, tämän ruuan tekeminen motivoi, koska tiedän että puoliso tykkää siitä tosi paljon”.

 
Kun Hänninen miettii, mitä söisi tänään, hän kurkkaa puhelimessaan olevaa listaa tutuista resepteistä. Ruuanlaiton harrastamisen myötä hänelle on kertynyt luotettava reseptipankki.

”Kun on saanut koottua tietyn pankin, ei ruuanlaitto ole sitten enää niin haastavaa.”

Hänninen pyrkii suunnittelemaan seuraavan viikon ruuat aina etukäteen ja ennakoimaan siten kokkaustarpeita.

Korona-aikana hän on hakenut aiempaa enemmän noutoruokaa. Toisaalta samalla ulkona syöminen on vähentynyt.

”Kun tekee kotona enemmän ruokaa, ei jatkuvasti käy niin, että kuolee nälkään ja on pakko hakea noutoruokaa.”

Uusia reseptejä tulee vastaan esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Kavereiden vinkit ovat myös oleellisia inspiraation lähteitä.

Rahan säästämiseksi Hänninen puolestaan suosii kattavaa kuiva-ainevarastoa, josta voi aina koota aterioita. Hyvään varastoon kuuluu esimerkiksi linssejä. 

”Ruuanlaitto ja syöminen on mukava tapahtuma yhdessä."

 

Resepti: appelsiinikana (2 annosta)

  • Noin 400 g soijafileepaloja tai maustamatonta kananfileetä/paistileikettä
  • Suolaa ja rouhittua mustapippuria maun mukaan
  • Margariinia tai voita paistamiseen pannulla
  • 1 dl tuorepuristettua appelsiinimehua
  • 3 dl maustamatonta kauravispiä tai kuohukermaa
  • 1 rkl jauhettua inkivääriä
  • 1-3 puristettua valkosipulinkynttä
  • 0,5 tl kurkumajauhetta
  • Noin 10 keskikokoista herkkusientä
  • Ohraa tai riisiä lisukkeeksi

 

Valmistus

Huom: jos käytät kanaa, mausta se ennen paistamista.

  1. Paista soijafileepalat tai kana kypsäksi paistinpannussa ja mausta ne suolalla ja mustapippurilla.
  2. Pilko herkkusienet lohkoiksi tai viipaleksi.
  3. Kastike: kuumenna paistinpannussa tai kasarissa ruokalusikallinen margariinia/voita ja freesaa siinä kevyesti inkivääri, kurkuma ja puristettu valkosipuli, lisää pannulle appelsiinimehu ja kuumenna hetki, lisää kerma ja kiehauta, jätä lämpimälle levylle ykköselle.

Yhdistäminen

  1. Laita soijafileepalat/kana ja herkkusienet pataan tai isohkoon kattilaan. Sienet kannattaa laittaa pataan kypsentämättöminä, koska paistaminen värjää kastikkeen ruman väriseksi.
  2. Kaada kastike pataan soijafileepalojen ja sienten päälle, hauduta miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia.
  3. Keitä ohra/riisi ja nauti appelsiinikana sen kanssa.

 


Opiskelija tai muu yliopiston jäsen! Haluatko jakaa oman luottoreseptisi?

Laita viestiä: tyl-paatoimittaja@utu.fi


 

Lue lisää

Hitaasti kypsyttämällä paranee – terveysteknologian opiskelijan luottokastike sopii pastalle, pitsaan tai curryyn

Jeremi Nyyssönen kehitteli monipuolisen kastikkeensa muutama vuosi sitten. (2/2022)

Vain yksi liharuokapäivä viikossa? Opiskelijaravintoloita ilmastotalkoot eivät sytytä: "Liiketoimintaan ei voi sekoittaa politiikkaa"

Ilmastonmuutos vaatii radikaaleja tekoja. Voisiko lihasta tehdä opiskelijalounaan luksusta, jota nautittaisiin vain kerran viikossa? Vaikeaa se ainakin olisi.

Keskustelu: Onko ruoanlaitto pakoa todellisuudesta?

Toimittajat Teemu Perhiö, Miika Tiainen ja Vy Tram keskustelivat poikkeustilan vaikutuksista syömistottumuksiin.