Kulttuuri
27.11.2013

Täyden höyryn hevosmiehet

Turun Taideakatemian sirkuslinja häilyy lakkautusuhkien alla. Samaan aikaan nykysirkus on kovassa nosteessa, ja uudet tekijät luovat uraa maailmalla. Menestys vaatii etenkin kanttia.

Yksi Suomen menestyneimpiä nykysirkusryhmiä on vuonna 2008 perustettu Race Horse Company. Turun Taideakatemian kasvatin Kalle Lehdon ja Ruotsissa opiskelleiden Petri Tuomisen ja Rauli Kososen ryhmä syntyi halusta toteuttaa omaa visiota.

Race Horse Companylla riittää kysyntää. Vuonna 2012 ryhmä keikkaili 80 kertaa, joista noin 25 esitystä oli Suomessa. Ryhmä on kiertänyt muun muassa Pohjois-Amerikassa ja Australiassa. Menestys ei kuitenkaan vaatimattoman kolmikon sanoista paista.

"Meillä on mennyt ihan hyvin. Edelleen ollaan pystyssä ja yhdessä", Kosonen virnistää. "Työtä ryhmän pyörittäminen kyllä vaatii", Tuominen lisää.

"Suomessa on aika heikot tuet tähän hommaan. Kaikkeen täytyy aina olla varautunut, eikä koskaan voi täysin luottaa, että asiat sujuvat luvatulla tavalla", Lehto toteaa.

Kaikki on kuitenkin vaivan arvoista. "Parasta ammatissamme on uskomaton vaihtelu kaikessa. Yhtenä päivänä juot samppanjaa suurlähettiläiden kanssa, seuraavana vaihdat kuorma-auton rengasta", Tuominen kertoo.

Tarvitaanko sirkuskoulua?

Kolmikon mielestä koulutuksella on tärkeä rooli. Suomessa sille pitäisi vain saada lisää rahoitusta. "Taitavia ja päteviä opettajia on tarjolla. Ei vain ole rahaa toteuttaa opetusta toivotulla tavalla", miehet toteavat.

"Jokainen vuosikurssilaiseni on työllistynyt alalle, suuri osa sirkuskerho-ohjaajiksi. Nykysirkus on nouseva ala, joten työttömyys ei voi olla syy koulutuksen lakkauttamiselle," Lehto toteaa.

Ryhmä arvelee taidelajin marginaalisuuden olevan syy, miksi koulutusohjelma uhkaa päätyä päättäjien säästömyllyn hampaisiin. "Toisaalta lakkautuksista on puhuttu jo kouluaikoinani 2000-luvun puolivälissä, joten on vaikea uskoa uhkauksen ihan heti toteutuvan", Lehto miettii.

Companyn luotsaamista ei koulunpenkillä opi, mutta perusammattitaidon koulutus antaa. "Moni haaveilee omasta ryhmästä kouluaikana, mutta se ei ole kaikkien juttu", Kosonen toteaa. "Pitää jaksaa kiven läpi menemistä ja päiden yhteen hakkaamista, jos ryhmän haluaa pysyvän yhdessä", Tuominen jatkaa.

Se on juuri Companyn vahvuus. Ryhmä uskaltaa tehdä juttuja, joihin moni ei lähtisi. Aika on hitsannut kolmikon yhteen. "Alussa minulla oli huone Helsingissä. Kalle ja Rauli asuivat huoneeni lattialla", Tuominen hymyilee. "Siinä oli aika tiivis tunnelma!"

Kohti uutta

Companyn myyntivaltti on tällä hetkellä Petit Mal, jota ryhmä kuvailee "action-pläjäykseksi". Esitys kiersi maailmaa ennen Turkua. "Neljä vuotta olemme tehneet Petit Malia ja vasta nyt Turku uskalsi ottaa meidät, vaikka sen pitäisi olla monipuolinen kulttuurikaupunki", Lehto ihmettelee.

Petit Mal esitetään vielä joulukuussa Brightonissa, sen jälkeen Companyssa puhaltavat uudet tuulet. "Olemme treenanneet uutta esitystä jo pidempään, siksi myös keikkailu on jäänyt vähemmälle", Kosonen paljastaa. Tulevaisuudessa Company jatkaa tyylilleen uskollisesti. "Kaikki satsataan, mitä satsattavaa on", Tuominen naurahtaa tulevan ensi-illan tiimoilta.

Ryhmän haaveet ovat kuitenkin vaatimattomat. Toiveissa siintävät korkeammat tilat, uusi kuorma-auto ja yksi työntekijä lisää.

Noora Lehtimäki