Kulttuuri
10.09.2009

Teatteri: Daddy cool

  • Taivas sisälläin Käsikirjoitus ja ohjaus Tuire Matikainen Pääosissa Pekka Ahonen, Virve Koskinen, Niklas Mannfolk ym. Esityksiä 24.10.2009 saakka Turun Ylioppilasteatterissa.

Näytelmä kirjavasta joukosta elämänkatsomuksia.

"Asukkaat huolissaan BB-kilpailijan henkisestä jaksamisesta"

"Hurjia seksipaljastuksia!"

Iltapäivälehtien Big Brother –otsikot paljastavat suomalaisten lähes palvovan suhtautumisen suosikkirealityyn. Talon tapahtumia seurataan silmä kovana, kuin Jumalanpalvelusta suorastaan.

Turun ylioppilasteatterin 50-juhlavuoden syyskauden avaava Taivas sisälläin –näytelmä vie ajatusta pidemmälle. Näytelmä on kuin eri maailmankatsomusten yhteismessu.

Maailmasta Bid Daddy-taloon eristetyt henkilöt kilpailevat siitä, kuka on elämänkatsomuksineen kaikkein autuain. Pappi, hippi, yksinhuoltajaäiti, nisti, ateisti vai helpohkon oloinen nainen? Yksi kerrallaan kukin pääsee tilittämään jumalan kämmenelle sitä, miltä nyt tuntuu. Viikkotehtäväkin päästään tekemään.

Tunnetun formaatin rakenteen lainaaminen, sekä uskonto pääteemana on teatterin tekijöiltä uskalias ja kunnianhimoinen yhteensovitus. Uskonnon näkökulma on rajattu terävimmin juuri kristinuskon teemoihin, mikä onkin ollut yleisöä ajatellen viisasta. Vanhoista, tutuista totuuksista löytyy uusia kulmia ja herkullista monimerkityksellisyyksiä.

Tuire Matikaisen näytelmä on parhaimmillaan osaavaa tragikomediaa sitcom-tyyppisin vivahtein. Ohjauksen ja käsikirjoittamisen sälyttäminen samoihin käsiin on ollut toimiva ratkaisu, sillä varmasti siitäkin voidaan kiittää näyttelijöiden luontevaa lavaesiintymistä yhdessä ja erikseen.

Synkän menneisyyden naiseksi eläytynyt Hanna Vähäniemi on vakuuttava jo aloituskohtauksessa. Ville Flyktin punkkarihahmo taas rienaa sopivasti aina, kun tilanne uhkaa muuttua liian hartaaksi. Kummankin uskonto asetetaan samalle lähtöviivalle julkkispapin maailmankuvan kanssa.

Näytelmä antaa katsojalle mietittävää. Sulatettavia monologeja ja ryhmäkeskusteluja on paljon. Jokainen katsoja rakentanee oman totuutensa nähdystä ja päättää, saarnasiko esitys vai tekikö se jotain muuta. Katsojalle annetaan sama vapaa tahto kuin kilpailijoille Big Daddy-talossa.

Teksti: Heini Kilpamäki