Kulttuuri
29.11.2018

Teatterin lavalta varmuutta opettajuuteen: ”Takataskusta löytyy aina Qmeesta tuttuja harjoituksia”

Teksti:
Johanna Lähteelä
Kuvat:
Tiia Rantanen/Qme
  • Käsityönopettajaksi opiskeleva Sini-Pilvi Hautamäki näyttelee Ilonan roolin Qmeen juhlavuoden näytelmässä Pimeä valo.

Rauman ylioppilasteatteri Qme esittää alkavan 20. juhlavuotensa kunniaksi psykologisen trillerin. Opiskelijoille treenit antavat taitoja tulevan opettajatyön haasteisiin.

”Vasempaan kulmaan sinistä valoa! Kävele hitaammin, sovita askel musiikin tahtiin!”

Luokanopettajaopiskelija Tiia Rantanen viittoo määrätietoisesti käsiään. Hän ohjaa Rauman Ylioppilasteatteri Qmeen (Qme) uutuusnäytelmää Pimeä valo, jossa kahden teinitytön välisessä ystävyydessä rakkaudesta tulee vallankäytön väline.

Tiina Heinosen käsikirjoittama trilleri on teatterin kahdenkymmenen vuoden mittaisen taipaleen juhlanäytelmä. Sen rinnalla valmistellaan ensi kevään speksiä eli opiskelijoiden improteatteriesitystä.

Qme onkin raumalaisen opiskelijateatterin sykkivä sydän, jonka tahtiin on vuosien varrella esitetty niin Draculaa, Grease-musikaalia kuin Kalevalaakin.

Tällä kertaa näytelmä on luotu Kellariteatterin pienelle ja intiimille lavalle. Paikkoja on 40 katsojalle, ja tiivistunnelmaisen näytöksen eturivissä uskaltaa hädin tuskin hengittää.

Rankkojen aiheiden vuoksi Pimeän valon näyttelijät pukevat harjoitusten alussa roolinsa päälleen pantomiimina. Rituaalin jälkeen heitä saa puhutella ainoastaan hahmojen nimillä. Lopuksi jokainen riisuu roolinsa pois.

”Se on toimiva systeemi”, huikkaa näyttelijä ja varhaiskasvatuksen opiskelija Janika Peltola ja jatkaa:

”Hetkittäin on ollut tosi tunnelatautuneita hetkiä, mutta 12-henkisestä työryhmästä on tullut turvallinen ja ihana perhe.”

Samaa mieltä on ohjaaja Rantanen, joka on toiminut myös teatteriyhdistyksen puheenjohtajana.

”Täytyy sanoa, että Qme on antanut mulle kaikki läheisimmät ystävät.”

Ystävien lisäksi Rantanen on saanut teatterista epävarmuuksien sietokykyä ja johtamistaitoja sekä erilaisia harjoituksia ryhmäyttämistä varten. Taidot tulevat tarpeeseen myös tulevaisuudessa omassa opettajan työssä.

Teatteriharrastus onkin omiaan kehittämään opettajan roolissa tarvittavia kykyjä. Sen tietävät myös entiset Qmeaktiivit, joita on teatterin matkan varrella kertynyt kymmeniä.

Rauman kampukselta ponnistanut luokanopettaja Tarmo Thorström osallistui 2000-luvun alkupuolella yhdistyksen toimintaan lähes kymmenen vuoden ajan.

”Improvisaatio on parasta treeniä opettajuuteen. Siinä pitää heittäytyä pelottomasti hetkeen ja kestää painetta”, Thorström kiittää.

Improtreenin ohella hän ylistää Qmetta pysyvyyden ja yhteisöllisyyden luomisesta sekä erilaisten ihmisten tuomisesta yhteen.

Toinen opiskelijateatterin veteraani Eero Kortelahti innostui Qmeessa teatteripedagogiikan sivuaineopinnoista, jotka yhdessä teatterikokemuksen kanssa tukevat hänen luokanopettajan työtään.

”Jos koulussa joku käskee vetämään jonkin leikin, takataskusta löytyy aina Qmeesta tuttuja harjoituksia.”

Kortelahden mukaan teatterissa haaveiltiin speksikulttuurin tuomisesta Raumalle jo kymmenisen vuotta sitten, mutta resursseja silloin ei ollut tarpeeksi. Kun Qme lopulta järjesti ensimmäisen speksinsä vuonna 2015, oli Kortelahti jo työelämässä. Silti uutisesta tuli lämmin olo.

”Sellainen tunne, että viimein me teimme sen!”

Moka on lahja. Sen lastentarhanopettaja Pirita Talikka nimeää tärkeimmäksi opikseen Qmeesta, joka tarjosi aikoinaan kaivattuja hengähdystaukoja hektisestä opiskelusta. Talikka hyödyntää usein työssään Qmeen draamaharjoituksia.

”On ollut ilo huomata, kuinka samat harjoitukset toimivat kolmivuotiaiden ja aikuisten kanssa.”

Qme-veteraanien ajoista yhdistyksen toiminta on laajentunut paljon. Nykyään Qme järjestää näytelmien lisäksi elokuvailtoja, sitsejä, murhamysteerejä sekä koulutustapahtumia, joissa opetellaan muun muassa luovaa kirjoittamista ja esiintymistaitoja. Pimeä valo tuo Qmeen syntyjuurilleen: perinteisten näytelmien pariin.

Lue lisää:

Suomen viimeinen seminaaripuutarha sijaitsee Rauman kampuksella: ”Puutarhojen perustamista pidettiin jopa kansallistehtävänä”

Rauman kampuksen seminaaripuutarha on ainoa laatuaan. Tänä kesänä helle runteli sen kasveja, mutta talvisodassa ne kuolivat kylmyyteen. (9/2018)

Rauman henki

Turun yliopistolla on yksikkö, joka on vanhempi kuin yliopisto itse. Ganalin, opetuspuutarhan ja 3D-tulostinten väliin mahtuu pienoismaailma, jossa juodaan oudosti nimettyjä drinkkejä. (3/2016)

Arvio: Pitkiä omstarteja ja hyviä roolihahmoja Raumalta

Kriitikko kiittää bändin heittäytymistä, leikkisiä koreografioita ja näyttelijöiden pysymistä rooleissaan, mutta moittii turhan hallitseviksi äityneitä omstart-improja. (3/2018)