Kulttuuri
05.10.2012

Tervetuloa laitokseen

Turun ylioppilasteatterin Laitoksen ansio on musiikissa.

Teatteri. Kokeellisesta tyylistään tunnettu Outi Condit jatkaa valtasuhteita ja vuorovaikutusta tarkkailevaa esityssarjaansa Turun ylioppilasteatterin kaksikielisellä Laitos-musikaalillaan. Osallistavaa teatteria hyödyntävä teos toimiikin oivana lisänä syksyn kulttuuritarjontaan.

Laitos jakautuu teemojensa mukaan kolmeen näytökseen: uskoon, toivoon ja rakkauteen. Kyseiset teemat tuovat toivonkipinöitä teoksessa muuten keskeisessä asemassa olevan pessimistisen yhteiskuntakritiikin rinnalle.

Laitos lähtee liikkeelle toteamalla, että nyky-yhteiskunta on menetetty. Tämä on johtanut pääroolissa olevien tyttöjen sulkeutumiseen laitokseen. Teoksen jatkuessa pohditaan ihmisen ja yhteiskunnan mielettömyyttä.

Rosie Swaynen käsialaa oleva musiikki on Laitoksen parasta antia. Kolmijäseninen bändi (Rosie Swayne, Jarmo Vuorensola ja Juha Pursiainen) suoriutuu taitavasti tehtävästään elävöittää lavaa folkhenkisellä säveltaiteella.

Mielenkiintoisia ovat myös Swaynen käsialaa olevat satiiriset lyriikat, joiden aiheet risteilevät muun muassa heroiinin kaipuun ja kuoleman välillä. Yhdistämällä irvokkaat sanoitukset sävyltään huolettomaan melodiaan saadaan luotua suomalaisyleisöön tehoava huumoriefekti.

Ylioppilasteatterille on pakko nostaa hattua myös nerokkaasta tilan käytöstä. Teatterin kokonaisvaltainen hyödyntäminen teoksessa tarjoaa katsojalle seikkailullisen elämyksen. Katsomon paikka vaihtuu, ja katsojille annetaan myös mahdollisuus vaeltaa itse ympäri rakennuksen eri huoneiden, joista jokaisen yksityiskohdat on tarkkaan hiottu.

Karoliina Rajala

Laitos

Turun ylioppilasteatteri

O: Outi Condit ja työryhmä

Musiikki: Rosie Swayne

Esitykset 19.9./27.9./29.9./3.10./6.10./10.10./11.10./17.10./18.10/20.10. klo 19

Perjantaisin myös myöhäisnäytökset 5.10./12.10. klo 21

Esitys on kaksikielinen (suomi/englanti).