Kulttuuri
24.04.2013

Tien pää on tien päällä

  • Tärkeintä on auttaa kaveri takaisin tien päälle, viestitään elokuvassa Alaska Highway.

Aleksi Salmenperän rekkaodysseia on simppeli mutta rullaa kuin vanha dieselkone.

ELOKUVA. Tavatkaa Hese (Heikki Tolonen), hieman runoilijanoloinen suomalaismies, jolla on unelma vapaasta elämästä asuntovelan tavoittamattomissa. Hese on löytänyt Alaskasta 63-vuotiaan rekkavanhuksen, jonka hän ostaa ja päättää kunnostaa liikkuvaksi kodikseen. Tavoitteena siintää Vancouver Island, mutta ruosteinen autovanhus pitäisi ensin koota ajokuntoon. Onneksi Hesellä on uudella mantereella pari riuskaa tuttavaa.

Elokuvassa seurataan Hesen matkaa suoraviivaisesti. Miehen elämää ei taustoiteta liikaa, vaan dokumentti hyppää novellityylisesti suoraan asiaan. Elokuvan alkupuoli koostuu vanhan mutta väkevän GMC:n rassailusta jatkuvine vastoinkäymisineen. Puolen välin tuntumassa tie aukeaa kaukokaipuusta kärsivän katsojan kannalta pakahduttaviin maisemiin.

Fiktio-ohjaajana tunnettu Salmenperä saa dokumenttikoneensa kulkemaan. Narratiivi on aluksi hieman karkeaa, mutta sen käynti muuttuu soljuvammaksi kohti loppua. Hese pakenee isänsä edustamaa yltiörationaalisuutta, mutta tarvitsee siihen rutkasti insinöörintaitoja ja koko suomen kielen kirosanavaraston. Amerikan takamaiden kulttuurista annetaan suopea kuva: tärkeintä on auttaa kaveri takaisin tien päälle.

*** 1/2

Lauri Hannus

Alaska Highway

(Alcan Highway, Suomi 2013)

O: Aleksi Salmenperä

N: Jon Ayres,

Rhys Palmer,

Heikki Tolonen