Kulttuuri
16.01.2009

Tiskijukat kilpasilla

4X400 metrin dj-viestit juoksuttavat Linnankadun levynpyörittäjiä.

Innovatiivisista baaritapahtumisistaan tunnetut Dynamo ja Bar Kuka asettavat vakiotiskijukkansa samalle lähtöviivalle 28. tammikuuta. Illan aikana eri ravintoloiden muodostamien dj-joukkueiden on tarkoitus ravata aina tunnin välein Linnankatua pitkin viihdyttämään toisen ravintolan yleisöä.
Urheilujuhlan tuntua ovat luomassa baarien juontotehtävissä harjaantuneet Karo Konkka ja Kalle Taivainen. Kisastudiot viimeistelee videoyhteys baarien välillä, josta yleisö voi seurata toisen ravintolan tapahtumia.
Dynamon ja Bar Kukan tiskijukkien välistä mittelöä ei käydä veren ja dopingin maku suussa. Palkintoja jaetaan levynpyörittäjien sijaan yleisölle.
Dj-kisailulla on hieno historiansa. Tiskijukkien ja bilejärkkärien väliset kisailut ovat olleet keskeinen osa sekä 1950-luvun jamaikalaista reggaeta että 1980-luvun hiphopkulttuuria. Kisailu johti suuriin kehitysaskeliin muun muassa remix-kulttuurissa, rap-ilmaisun muotoutumisessa ja skrätsäyksen kaltaisissa dj-tekniikoissa.
Levynpyörittäjän paremmuutta onkin mitattu yleensä kahdella mittarilla: soitettava materiaali ja soittotekniikat. Kumpaan valttikorttiin Dynamon tiimi panostaa?
"Ehdottomasti panostamme lähdemateriaaliin", paikan omistaja Jussi Lehtinen alias DJ Fog linjaa.
"Loppu on ainakin meidän tapauksessa pelkkää sattumankauppaa."
Entä miten joukkueet ratkaisevat tiskijukille yleisesti ongelmallisen visuaalisen puolen?
"Illan aikana kumpikin joukkue joutuu panostamaan näyttävyyteen ennennäkemättömällä tavalla, mutten tohdi paljastaa etukäteen mistä on kyse."
Teksti: Petri Rautiainen
Kuva: Tomi Tuominen
Turun ylioppilaslehti 1/2009 (16.1.)