Kulttuuri
11.11.2010

Tissejä, verta ja oksennusta

  • Nyt syö miestä oikeen olan takaa.

Ranskalainen Alexandre Aja herätti ansaittua huomiota vuoden 2003 Haute Tension – kiihtyvää kauhua -debyytillään. Verta ja visvaa säästelemätön teos toimi myös ohjaajan pääsylippuna Hollywoodiin, jossa mies kuitenkin näytti keskinkertaisten The Hills Have Eyesin (2006) ja Mirrorsin (2008) myötä menettäneen anarkistisen otteensa. Siksi onkin hienoa huomata, että nyt nähtävä Piranha 3D on riemukas paluu epäkorrektille linjalle.

Elokuvan tarina kertoo, hitto soikoon, muinaisista hirviöpirajoista, jotka nousevat salaisesta luolastaan syömään uimapukuisia teinejä. Olennaisia asioita kokonaisuudessa eivät ole paperinohuiden hahmojen motiivit, vaan heidän mielikuvituksekkaat kuolintapansa. Ja tietysti kolmiulotteiset tissit.

Näissä tavoitteissa Aja onnistuu mainiosti. Hitaahkon alun jälkeen irstailu pääsee vauhtiin ja ylittää hyvän maun rajat tavoilla, jotka saavat jokaisen b-elokuvan ystävän hihkumaan riemusta. Väkivalta on hulvattoman groteskia ja perusteetonta, eikä toisistaan usein täysin irtonaisia tapahtumia pyritä turhaan nitomaan yhteen, saatikka selittämään. Tekijätiimi on täydellisen omistautunut hassuttelulle koko budjetin edestä, ja lapsenomainen innostus tarttuu väistämättä myös katsojaan.

Lopputulos on kaikessa hölmöydessään ihailtavan itseriittoinen suoritus, joka onnistuu omalla tavallaan myös tekemään elokuvahistoriaa. Kyseessä on näet ensimmäinen kerta, kun valkokankaalla nähdään oksennusta ja irti puraistu penis 3D-tekniikalla toteutettuina. Mikäli vastaavanlainen kuvasto aiheuttaa kuvotuksen sijaan naurunpyrskähdyksiä, on Piranha 3D oikea valinta juuri sinulle.

Teksti: TUOMAS JALAMO

Kuva: Future Film

Piranha 3D

Ohjaus: Alexandre Aja

Pääosissa: Cody Longo, Jessica Szhor

Ensi-ilta 12.11.