Kulttuuri
27.02.2013

Todellista fantasiaa

Kadonneen artistin metsästyksestä kehkeytyy yksi viime vuosien liikuttavimmista dokumenttielokuvista.

Elokuva. Jotkut tositarinat ovat uskomattomia, ja Sixto Rodriguezilla faneineen on sellainen. Meksikolaistaustainen folkmuusikko ponnistaa riutuvan Detroitin sumuisilta kujilta ja julkaisee 70-luvun alussa pari puhuttelevan kaunista albumia. Levyt eivät juuri myy, ja mies vajoaa kotimantereellaan unohduksiin. Apartheidin ikeen alla elävässä Etelä-Afrikassa on kuitenkin toisin, ja maahan päätynyt Cold Fact -albumi leviää lukemattomina kopioina sukupolvikokemuksen muodostaen. Paikalliset etsivät turhaan tietoja supertähdestään, ja niiden puutteessa kaduilla leviävät villit huhut miehen teatraalisesta itsemurhasta.

Searching for Sugar Man kietoutuu Rodriguezin etsimisen ja löytämisen sinällään fantastisen tositarinan ympärille, mutta elokuvan ydin on juonipaljastuksia syvemmällä. Rodriguezin lannistumaton elämänasenne ja kaukaisten fanien väsymätön innostuminen yhden äänilevyn sanomasta ovat puhuttelevaa inhimillisyyttä parhaimmillaan. Rodriguezin menestyksestä häkeltymätön persoona välkehtii aitoa taiteilijuutta. Miehen elämä tekee vaikutuksen nöyrän sinnikkyyden ja mystisen karisman erikoislaatuisella yhtälöllä.

Malik Bendjelloulin ohjaustyö on sangen idealistista muttei naiivia. Audiovisuaalisesti dokumentti on paikoin huikaiseva Rodriguezin heleiden laulujen soljuessa sisään näkemyksellä kuvattuihin kaupunkimaisemiin. Innostava ja hyvällä tavalla sentimentaalinen elokuva osaa myös välttää kerronnan liiallisen venyttämisen. Tarina on hieno, ja se kantaa.

*****

Lauri Hannus

Searching for Sugar Man (Ruotsi, Iso-Britannia, 2012)

O: Malik Bendjelloul