Kulttuuri
04.02.2014

Tragikoominen kehitystarina

Itä-Saksassa syntyneen Judith Schalanskyn (s. 1980) toinen romaani Kirahvin kaula on tragikoominen ja kerronnallisesti vahva tarina biologianopettajasta DDR:n raunioilla.

Inge Lohmark on opettanut menestyksekkäästi murrosikäisiä oppilaita monta vuosikymmentä. Sitten yhteiskuntajärjestelmä kaatuu, ja Ingen pedagogiset metodit vanhentuvat. Yhtäkkiä kukaan ei enää ymmärrä: aviomies syytää kaiken liikenevän rakkautensa strutseille, ja ainoa lapsi on muuttanut Amerikkaan.

Tapahtumat sijoittuvat syrjäseudulle kaupunkiin, joka on täynnä hylättyjä teollisuushalleja ja romahtamispisteessä olevia rakennuksia. Koulu on lakkautusuhan alla, sillä ainoa muuttoliikenne suuntaa kaupungista poispäin. "Ei täällä sairauteen kuoltu, vaan menneisyyteen. Menneisyyteen, joka ei ollut valmistellut meitä tähän nykyisyyteen." Maailma on unohtanut.

Inge uskoo Darwiniin: vahvat jäävät, selviytyvät ja jatkavat kehittymistä. Pitkät luentomaiset osuudet eliökunnan selviytymisstrategioista ja sukupuuttoon kuolleista eläimistä kätkevät alleen paljon enemmän kuin ensi katsomalta näyttää. Alaotsikkona oleva "kehitysromaani" saa kuin varkain uusia kutkuttavia ulottuvuuksia.

Huumori on ironista ja synkkää. Ihmiset takertuvat menneeseen, koska nykyhetki on kuollut, eikä tulevaisuudessa ole odotettavaa: "Hans kertoi kerran, että oli hän ennen aikaan sentään Stasia kiinnostanut. Se luki itsestään laadittuja raportteja kun tunsi olonsa erityisen yksinäiseksi. Lohduttautui sillä, kuinka tärkeä oli aikoinaan ollut."

Ilona Nykyri on onnistunut käännöksessään. Virkkeet ovat punnittuja ja lauseen rytmi lähes sotilaallinen. Schalanskyn kieli on ilmaisuvoimaista ja virtaavaa. Kerronnan rinnalla kulkee mustavalkoinen piirroskuvitus, jonka aiheet sopivat Ingen päänsisäiseen monologiin.

Kirahvin kaula on vahva ja omaääninen romaani. Harvoin törmää teokseen, joka kertoo, mitä Itä-Saksan puolella tapahtui muurin murruttua. Osa lähti, mutta miten kävi niiden, jotka jäivät?

Marissa Mehr

Judith Schalansky: Kirahvin kaula. (Der Hals der Giraffe, 2013)

suom. Ilona Nykyri. Tammi. 231 s