Kulttuuri
16.01.2013

Tulva ei hukuta onnea

  • 9-vuotias Quvenzhané Wallis on kaikkien aikojen nuorin Oscar-ehdokkuuden saanut nainen.

Benh Zeitlinin ohjaus Beasts of the Southern Wild tasapainoilee koskettavasti rujon selviytymisen ja lapsekkaan fantasian välillä.ELOKUVA. Sundance-festivaalin esittelemä Beasts of the Southern Wild paljastaa muurien taakse kätketyt amerikkalaiset, joiden selviytyminen on kiinni kalasaldosta, ei veroprosentista.

Indie-elokuvien kliseekuvastoa välttelevä elokuva lumoavasta vähävaraisuudesta hyötyy Moonrise Kingdomin (2012) tapaan lapsinäkökulmastaan. Sen maalailema taianomaisuus on aitoa.

Beasts of the Southern Wild kääntää perinteisen voittaja vastaan häviäjä -ajatuksen päälaelleen. Luonto on onnen ja elämän lähde, kun taas teollinen kulutusyhteiskunta on iloista riistetty harmaa kuolema.

Koska jokapäiväinen puute on käännetty onneksi, eroaa elokuva monista muista köyhyyskuvauksista läpikuultavalla hymyllään. Zeitlinin amerikkalaisen eetoksen vastapuheenvuoro ei huku angstiinsa.

9-vuotiaan Quvenzhané Wallisin amatöörin aitoudella tulkitseman Hushpuppyn tulvan vauhdittama matka siivilöityy rumuudessaan herkkien kuvien läpi. Toisaalta hän on alkoholistien ympäröimä. Tyydyttävätkö spurgut niin sanotun sivistyksen rajoittamaa, kulttuurista toiseen tuttua tarvetta vetää pää sekaisin, vai käyvätkö he vain hävittyä taistelua elämänsä surkeutta vastaan?

Harkitusti sirotellut fantasiaelementit voimistavat tunnetta elämänmyönteisestä sadusta, joka tulee kertoneeksi ennen kaikkea lapsen mielikuvituksesta ja selviytymiskyvystä.

***½

Jouko Luhtala

Beasts of the Southern Wild

(Yhdysvallat, 2012)

O: Benh Zeitlin

N: Quvenzhané Wallis,

Dwight Henry,

Levy Easterly

Kuva: Cinema Mondo