Kulttuuri
14.04.2011

Tummansävyinen popklassikko

Lykke Li oli minulle pitkään melko yhdentekevä artisti. Vuonna 2008 julkaistu debyyttialbumi Youth Novels oli täynnä salonkikelpoista indiepoppia, joka välttyi uppoamasta keskinkertaisuuden syvänteeseen Lykken persoonallisen lauluäänen ansiosta. Tähtönen kuitenkin tallasi niitä samoja polkuja, joita lukemattomat ihan nätisti laulavat ja itsetietoisen tyylikkäästi esiintyvät nuoret naisartistit olivat jo kulkeneet.

Uudella Wounded Rhymes -levyllään Lykke Li tekee irtioton debyyttinsä kaavamaisesta ilmaisusta. Albumi on tunnelmaltaan ja sävyiltään tumma ja synkkä. Mukana on toki paljon tuttua Lykke Litä tanssirytmeineen ja pienen pienine soul-vivahteineen, mutta huoleton ja pinnallinen pop-mentaliteetti on poissa. Sen tilalla on synkästi groovaavia urkuja, rosoista kitarapörinää ja isoja kaikuisia perkussioita. Peter, Björn & John -yhtyeestä tutun Björn Yttlingin tuottama soundimaailma on hyvällä tapaa tunkkainen ja epälaskelmoidun huolimaton.

Ensimmäistä levyä vaivannut kiusallinen itsetietoisuus on Wounded Rhymes -levyllä vaihtunut hurjaan itsevarmuuteen, jonka turvin Lykke pystyy ilmaisemaan muutakin kuin geneeristä tyttömäistä herkkyyttä: jotain aidompaa ja yksityisempää. Tämä tulee esiin erityisesti Sadness Is A Blessing -kappaleessa, jossa hän tutkii omaa taiteilijuuttaan. Kappale, joka kertoo surusta ehtona taiteen luomiselle on vaarassa lipsahtaa kärsivän taiteilijan kliseen puolelle, mutta artisti saa kuluneen aiheen kuulostamaan vilpittömästi henkilökohtaiselta.

Täyden kympin levyn todellinen mestariteos on kuitenkin I Follow Rivers -kappale, jossa levyn tumma soundimaailma ja Lykken voimakas, mutta haavoittuvainen ääni nousevat oikeuksiinsa.

Kappale kietoo ympärilleen kuin ne syvät valtameret, joista siinä lauletaan. I Follow Rivers on modernin vaihtoehtopopin genressään täydellinen kappale, joka liikutti minut kyyneliin asti.

Myönnän olleeni väärässä. Lykke Li ei ole "taas näitä" tavanomaisia indieprinsessoja, vaan syvällinen, kypsä ja ainutlaatuinen taiteilija.

PEKKA HAAPANEN

Lykke Li:

Wounded Rhymes.

LL Recordings 2011.