Kulttuuri
08.10.2014

Tuomiolla

Teksti:
Ilkka Hemmilä

”On meidän yhteiskunnan epäonnistuminen, että tää prosessi
jatkuu edelleen.”

Kahdeksan vuotta.

Niin kauan on soudettu ja huovattu Ulvilassa tapahtunutta Jukka S. Lahden surmaa.

Tapauksen tutkinnassa ja uutisoinnissa totuuden selvittäminen on siirtynyt kauan sitten taka-alalle. Tapahtuneesta on tullut mediasirkus, jossa oletettua syyllistä pyritään rankaisemaan keinolla millä hyvänsä riippumatta siitä, onko näyttö häntä vastaan varmasti riittävää oikeusvaltion periaatteiden mukaisesti.

Näin tulkitsee Pekka Lehdon dokumenttielokuva Ulvilan murhamysteeri. Tosipohjaisia surmatöitä aiemminkin elokuvissaan tarkastellut Lehto ei arkaile sanojaan avatessaan Ulvila-tutkintaan liittyviä ristiriitoja ja laiminlyöntejä.

Murhasta epäilty Anneli Auer on joutunut kirjavien syytösten kohteeksi ja istunut oikeudessa kuudesti. Seitsemäs oikeuskäsittely on parhaillaan käynnissä.

Lehto ei julista Aueria sen pahemmin syylliseksi kuin syyttömäksi. Aihetodisteita riittää molempiin suuntiin. Surman sijaan dokumentti seuraa sen tutkintaa, joka on sisältänyt muun muassa saatananpalvontasyytöksiä ja selvänäkijän konsultointia. Tapauksen ainekset vaihtelevat kafkamaisesta jännitysnäytelmästä absurdiin komediaan.

Kattava materiaali hyödyntää paisuneen rikostutkinnan kaikkia tarjolla olevia muotoja. Lehto itse ei puhu vaan antaa haastatteluissa niin Auerille kuin poliisille, syyttäjille ja toimittajillekin
tilaa jakaa näkemyksiään.

Häpeilemättömän tyylitellyt haastattelutilanteet ja rekonstruktiot pitävät huolen siitä, ettei elokuva vajoa puolivillaiseksi tv-dokumentiksi.

Täydelliseen puolueettomuuteen dokkari ei pyri – ellei se jo nimestä käy selväksi. Tosin mikäpä elokuva siihen edes kykenisi. Lehdon tarkoituksena ei olekaan esittää lopullista totuutta, vaan haastaa. Hän ravistelee niin kuvaamansa rikostutkinnan laatua kuin katsojan oikeustajua.

Moni asia jää silti vain maininnan tasolle. Huolimattomuus lipsuu hetkittäin rikostutkinnasta myös elokuvan omaan otteeseen, sillä kahdeksanvuotisen prosessin tiivistäminen on hankalaa.

Ei mikään ihme, että Lehto on pohtinut jatko-osan mahdollisuutta.

***½

Ulvilan murhamysteeri
(Suomi, 2014, 82 min)
Ohjaus ja käsikirjoitus: Pekka Lehto. Haastatellut: Anneli Auer, Jarmo Valkama, Juha Joutsenlahti, Pauli Kuusivirta, Erik Salonsaari, Pekka Santtila, Risto Hemmi.