Kulttuuri
05.02.2010

TurSka tarjoilee sarjakuvaa

Perjantaina 22.1. Turun Linnankadulla tapahtui. Entisissä Underground Ullakon tiloissa avautui Turun Sarjakuvakauppa, tuttavallisemmin TurSka.

Kyseessä on Zum Teufel -kustantajan ja puodinpitäjän Petteri Ojan uusi projekti, joka on toteutettu yhdessä kahdeksan muun sarjakuvaharrastajan ja -ammattilaisen kanssa.

Oja kertoo, että ajatus turkulaisten sarjakuvakeskuksesta konkretisoitui viime syksynä, kun Underground Ullakon kanssa samoissa tiloissa sijainneen levykaupan toiminta päätettiin lopettaa vuodenvaihteeseen.

"Siinä vaiheessa piti joko lopettaa itsekin tai pyytää muita mukaan. En halunnut yksin laajentaa koko kauppaan, joten juttelin asiasta Turun Sarjakuvakerhon puheenjohtajan Aleksi Laineen ja sihteerin Tapio Peltosen kanssa. Aloimme yhdessä kehitellä tiloihin uutta toimintaa."

Uudesta kaupasta tuleekin myös kerhon kokouspaikka. Tiloissa on tarkoitus järjestää näyttelyitä ja tapahtumia, minkä lisäksi sarjakuvapiirtäjien on mahdollista jatkossa vuokrata yläkerrasta edullisia työtiloja.

Oja jakaa vastuun kaupasta muiden osakkaiden kanssa, mutta aikoo vastaisuudessakin olla vahva taustavoima. Tiskin takana hän ei kuitenkaan aio enää yksin istua.

"Varasto, jonka pohjalta kauppa nyt lähti pyörimään, on vanha varastoni ja hoidan sen täydennyksen tästä eteenpäinkin."

Ojalle uusi kuvio merkitsee Underground Ullakon tarinan loppua. Hän ei kuitenkaan muistele menneitä haikeudella.

"Yhden miehen firmaa on hyvä tehdä aikansa, mutta yhteistyö on kuitenkin paljon antoisampaa."

Muita sarjakuvakaupan osakkaita ovat mm. Aleksi Laine sekä Lampaita-sarjakuvaa piirtävä Jouko Pukkila, kuvittaja Ossi Hiekkala sekä Milla Paloniemi, nainen Kiroilevan Siilin takana.

Oja pyysi Paloniemen mukaan syksyllä, ja tämä sai vastuulleen kaupan sisustuksen. Paloniemi kieltäytyy kuitenkin ottamasta koko kunniaa retrohenkisestä ja kodikkaasta tunnelmasta.

"Heitin ideoita ja valitsin värit, mutta tähän tulokseen on tultu yhdessä."

TurSKa-nimen takana on Turun Sarjakuvakaupan tiedottaja Maijastiina Vilenius, hahmon kalalle loi Paloniemi. Lopputulos ilmentää tekijänsä mukaan akateemisuutta ja turkulaisuutta.

"Siitä tuli innokkaan ja lipevän myyntimiehen oloinen", Paloniemi nauraa ja lupaa hahmolle myös jatkoa.

Avajaispäivän perusteella turkulaisten sarjakuvakeskukselle ja olohuoneelle voi ennustaa pitkää ikää, sillä väkeä riitti tungokseksi asti.

Teksti: Eva-Liisa Raekallio

Kuva: Kai Jokela